Babakötvény: hogyan takaríts meg a gyermekednek?

Senior man fishing with grandsonElőző

A Babakötvény egy jó megoldás, ha a gyermekedről szeretnél gondoskodni

Azt gondolom, hogy a nyugdíj mellett a gyermekeidről kell a leginkább gondoskodnod. Ehhez pedig nemcsak időre, de pénzre is szükség van.

Egy diploma nélkül ma egyre nehezebb érvényesülni, márpedig a megszerzése bőven meghaladhatja a 1,5 millió Ft-ot. Nem beszélve arról, hogy miként kezdik el saját felnőtt életüket élni. Egy diákhitelt, vagy egy óriás lakáshitelt fizetve?Pedig találhatunk erre kedvezményes megoldási lehetőségeket.

A lakás-takarékpénztári szerződésről a korábbiakban már beszéltem, melyet használhatsz a gyermeked lakáshoz jutásának támogatására is. Van azonban egy másik lehetőség, ami mindenki számára adott. Ez a Babakötvény vagy más néven Start számla.

magyar állam minden 2005. december 31-e után született gyermek részére életkezdési támogatást ad, melynek összege 42.500 Ft. Nem kell külön igényelni, hiszen a Magyar Államkincstár (MÁK) automatikusan nyit egy számlát és azon elhelyezi. Az elhelyezett összeget pedig minden évben növeli az előző évi, hivatalosan közzétett éves átlagos fogyasztói árindex mértékével. Tehát biztosítja az értékállóságát. A támogatást a gyermek a nagykorúvá válását követően (18. életév betöltése), meghatározott célokra fordíthatja. Így felhasználhatja majd a tanulmányainak, a lakhatásának, a pályakezdésének, a gyermek vállalásának finanszírozásához.

Azonban arra is van lehetőségünk, hogy ezt az összeget tovább gyarapítsuk. Ehhez egy Start értékpapírszámlát kell nyitnoda MÁK egyik irodájában, amit  teljesen díjmentesen megtehetsz. A számlára az állami életkezdési támogatást és annak hozamait is áttetetheted.

A gyermek Start értékpapírszámlájára szabadon befizethetsz, illetve az éves befizetések után 10%, de legfeljebb évi 6.000 Ft állami támogatás jár. Érdemes tehát legalább havi 5.000 Ft-ot (évi 60.000 Ft-ot) félretenned, hogy a támogatást teljes mértékben kihasználd. A Start értékpapírszámlára kerülő összegek automatikusan, a gyermek születési évéhez igazodó sorozatú Babakötvénybe kerülnek befektetésre. A Babakötvény változó kamatozású, 19 éves futamidejű állampapír, amelyet a Magyar Állam évente bocsát ki. A kötvény után az állam a mindenkori inflációt 3% ponttal meghaladó mértékű kamatot fizet

A Start értékpapírszámlán nyilvántartott értékpapírok és az azokból származó hozamok, kamatok a gyermek 18. életévének betöltése napjáig adó- és illetékmentesek. A számlanyitás- és számlavezetés szintén díjmentes.

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!

Legfontosabb tudnivalók a pénzügyekről egyszerűen. A pénz, a hitel, a megtakarítás és a biztosítás használati útmutatója.

error: Content is protected !!