Befektetés: Mibe fektesd a pénzed?

Befektetés: mibe fektesd a pénzed?Akinek nincs megtakarítása, azt kérdezi, miből lehetne. Akinek van, az pedig azt keresi, hogy mibe fektesse, hogy még több legyen belőle.

Mindkét kérdésre nehéz egységes, mindenki igényét egyöntetűen kielégítő választ adni, hiszen számos dologtól függ, mi lenne az optimális megoldás.

I. Miből lehet megtakarításod?

Ez attól függ, hogyan állnak a bevételeid a kiadásaidhoz képest. Amennyiben többet költesz, mint amennyit megkeresel, akkor vagy a kiadásaidat kell csökkentened, vagy a bevételeidet növelned. Mindkettőre számos lehetőség kínálkozik az élethelyzetedtől függően. Az első lépés azonban mindig egy részletes számvetés elkészítése, azaz, hogy miként is áll a családi költségvetés (vagy kassza). Miből jönnek a bevételek és mire mennek a kiadások. Ennek ismerétében tudsz dönteni, hogy tudsz-e a kiadásokból megspórolni, vagy a bevételeket lenne szükséges növelni. Esetleg mindkettőt.

II. Mibe fektesd a pénzed?

Minden befektetési, illetve megtakarítási döntés előtt az alábbiakat szükséges mérlegelned, hogy lásd milyen megtakarítási formák jöhetnének szóba.

  • Mire szeretnél megtakarítani? Mi a célod a megtakarításoddal? Lakásra gyűjtesz, a nyugdíjadra, a gyermekedre, vagy csak biztonsági tartaléknak szánod? Esetleg még nincs is konkrét terved vele?
  • Milyen típusú megtakarításban gondolkodsz? A meglévő pénzedet szeretnéd befektetni (egyösszegű befektetés), vagy szeretnél havonta kisebb összegeket, rendszeresen félretenni (rendszeres megtakarítás)? Netán a kettőt kombinálni?
  • Mikorra van szükséged a megtakarításodra? Elég 10 év múlva, vagy már 1 év múlva szükséged van rá?
  • Mennyire szeretnéd, hogy likvid legyen a megtakarításod? Szeretnél könnyen és egyből hozzáférni? Vagy nem sürgős és ráér később is?
  • Milyen a kockázatot vagy hajlandó felvállalni a megtakarításodon? A magasabb hozam reményében mered-e/képes vagy-e kockáztatni a pénzed 10-20%-át vagy inkább a biztosra mész? Vagy egyáltalán nem szeretnéd kockáztatni a befektetésed?
  • Mekkora összeget szeretnél/tudsz félretenni? Például 1 millió forintnak keresed a helyét, vagy havonta félre tudsz tenni 10.000 Ft-ot?

Miután a fenti kérdéseket megválaszoltad, a válaszok alapján kezdheted el megkeresni a számodra megfelelő megoldást. Számos termék közül választhatsz, de az sem mindegy, hogy mikor és mibe fektetsz. Számos olyan piaci helyzet és piaci törvényszerűség van, amikor az egyik befektetés jobban teljesít, míg a másik kevésbé.

A piaci környezet változásai nagyban befolyásolják a befektetésed eredményét, melyet csak az idő tud kisimítani. Minél hosszabb időtávban gondolkodsz, annál nagyobb valószínűséggel tudod csökkenteni a piaci környezet változékonyságából eredő kockázatokat. Elég, ha csak a részvények árának ingadozására gondolsz. De a befektetési alapok teljesítményében is vannak jobb és rosszabb hónapok egyaránt.

Alapszabályként elmondható, hogy a magasabb hozamhoz, magasabb kockázat párosul. Továbbá csökkentheted a kockázatodat azzal, ha hosszabb távra fektetsz be és diverzifikálod a portfoliódat. Tehát egyszerre több eltérő kockázatú és tulajdonságú eszközt választasz, és minél hosszabb ideig tudod nélkülözni a pénzt. Pár évre inkább az alacsony kockázatú eszközöket érdemes preferálnod, feltéve, hogy nem vagy hajlandó extra kockázatok felvállalására.

A befektetésed eredményén az is sokat javíthat, ha a befektetésed költségeit tudod csökkenteni, alacsony szinten tartani.

Amennyiben nem vagy jártas a pénzügyekben, érdemes külső segítséget is igénybe venned és közösen áttekinteni a lehetőségeket. Akár tanulási célzattal is.

Következő rész: TBSZ: adómentes befektetés és megtakarítás

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!

Legfontosabb tudnivalók a pénzügyekről egyszerűen. A pénz, a hitel, a megtakarítás és a biztosítás használati útmutatója.

error: Content is protected !!