Csökkenni fog a nyugdíj?

NyugdíjMár-már lerágott csontnak tűnik a nyugdíjprobléma, de nem lehet eleget beszélni róla. Levegőben van a nyugdíj fenntarthatóságának kérdése. Rövidtávon nincs probléma a rendszer finanszírozhatóságával, de a kedvezőtlen demográfiai folyamatok 2020-tól már a nyugdíjrendszerben is éreztetni fogják negatív hatásukat. A jelenlegi 30-40 éves korosztály pedig várhatóan nem sok nyugdíjra számíthat az államtól.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) egyik nem titkolt szándéka a gyerekvállalás felpörgetése. De a szingliadó, illetve a nyugdíjkorhatár emelésének lehetősége is újra-újra hangot kap. És ki tudja milyen más intézkedésekre lesz még szükség.

Sokan még mindig azt gondolják, hogy a közös kasszába történő befizetéseik fedezik majd a nyugdíjukat. Az igazság ellenben az, hogy az aktív korosztály befizetései mindig csak az aktuális nyugdíjkifizetéseket biztosítják. Többé, kevésbé.

Szerinted mivel fog járni, ha a KSH Népességtudományi Intézet prognózisa valósággá válik:

  • Magyarország népessége a 2011-es 9,982 millió főről a legoptimálisabb esetben legalább 8,69 millió főre csökken 2060-ra. A realista szcenárió szerint pedig 7,9 millióan leszünk. Legrosszabb esetben pedig mindösszesen 6,7 millióan.
  • A népességen belül 2060-ra megduplázódik a 65 évnél idősebbek aránya és eléri a népesség 33%-át.

Nem kell hozzá sok logika, hogy mit jelentenek a fenti számok. Figyelembe véve a gyermekeket, diákokat, illetve a foglalkoztatottságot is, 1 aktív keresőnek kell majd eltartania 1 nyugdíjast!

Ez két dolgot vetít előre. Nőni fog a nyugdíjkorhatár, illetve csökkenni fog a nyugdíj. És nemcsak a jövő nyugdíjasait fogja kedvezőtlenül érinteni a probléma, de a nyugdíjban lévőket is! Erről nem sokan beszélnek, de nemcsak az aktív korúaknak, hanem lehetőségektől függően a jelenlegi nyugdíjasoknak is érdemes félretenniük az ínséges időkre.

Számos speciális nyugdíjmegtakarítási termék közül választhatsz, melyekhez támogatás is kapcsolódik: Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ), Önkéntes nyugdíjpénztár, Nyugdíjbiztosítás. Minél előbb elkezdesz megtakarítani, annál kevesebb összegeket elegendő havonta félretenned.

Amennyiben pedig többet szeretnél tudni a nyugdíjkérdésről, illetve hogy milyen megtakarítási formát válassz, itt olvashatsz róla bővebben.

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!