Gyermeked biztonsága: honnan lesz 1.5 millió forintja?

Gyermeked jövőjeTudtad, hogy még a legolcsóbb önköltséges diploma megszerzése is meghaladja a 1.5 millió Ft-ot? Nem beszélve a megélhetés költségeiről.

Miként készülhetünk fel rá? Többek között erről is szólnak ennek a résznek az írásai.


“Minden gyerek a maga sajátos küldetésével születik a világra, némelyik, hogy beragyogja napjainkat, némelyik, hogy próbára tegye türelmünket, némelyik, hogy célt adjon életünknek, és némelyik, hogy gondoskodjék rólunk. Így van: mikor világra jönnek, a gyermekek mindent megváltoztatnak, különösen, ha senki sem hívta oket.” Született feleségek c. film


Mindenki azt szeretné, hogy gyermeke egészséges, boldog és sikeres legyen az életben. Biztonságban éljen és mindig jó döntést hozzon. Mi mást is kívánhatnánk. De azt is tudod, hogy mi kell ehhez, hogy ez így is legyen?

A gyermekkor az élet egyik legfontosabb periódusa. Amit ott kapsz, ami akkor ér Téged, egész életedben végigkísér. Legyen ez szeretet, tisztelet, igazságosság, becsület, őszinteség, kitartás, szorgalom vagy önbizalom. Míg a másik oldalon a hazugság, gyűlölet, kishitűség, vagy éppen kegyetlenség áll.


“Sok gyerek kegyetlensége a felnőttek rajtuk gyakorolt kegyetlenségéből ered. Egy embert nem üthetnek anélkül, hogy ő ne akarna akkor másvalakit megütni.” Alexander Sutherland Neill


A gyermekkor a maga természetességében mutatja meg, milyen az eredendő személyiséged, jellemed. Mi az, ami igazából érdekel, mi az, amiben jó vagy. És egyben azt is, mi az, amiben esetleg kevésbé. Ilyenkor még veszélyérzetet, félelmet nem ismerve, a gondolataid befolyásoltságától mentesen szívtad magadba az ismereteket, gyűjtötted a tapasztalatokat. A szokásaid egy jelentős része ekkor alapozódott meg, főleg a szüleidtől, környezetedből látott minták alapján. Ha ekkor jó mintákat kaptál, az egész életben a hasznodra válik. Nagyon sok minden már a gyermekkorban eldőlt. Sokmindent kipróbáltál, bizonyára megtaláltad a saját érdeklődési területed, az erősségeidet. Mindenki, így Te is jó vagy valamiben, és ha azt csinálod, amit szeretsz, akkor tudsz sokkal boldogabb és sikeresebb lenni az életben. Ha a tanulást az érdeklődésed hajtja, akkor az sokkal hatékonyabb lesz. Ellenben tévút lehet, ha rád kényszerítenek valami teljesen mást.


“A gyereknek az a dolga, hogy a saját életét élje – nem pedig azt az életet, amit aggódó szülei szerint kellene élnie, sem pedig azt, ami megfelel az oktató céljainak, aki azt gondolja, hogy ő tudja a legjobban, mi kell a gyereknek. Ha a szülők állandóan beleavatkoznak a gyerek életébe és folyton irányítják, csak robotokat nevelnek.” Alexander Sutherland Neill


Azt mondják a hallhatatlanság egyetlen módja, ha tovább élsz a gyermekeidben. A gondolkodásukban, cselekedeteikben, az emlékükben. Gyermekeink szeme a jövő tükre. Magadon kívül ők azok, akikre leginkább támaszkodhatsz majd. Amit ma adsz Nekik, annyit fogsz Tőlük visszakapni. Szeretetben, törődésben.


“A gyermek akkor emlékezik rád holnap, ha ma vagy vele.” Steffen T. Kraehmer


De mit adhatsz még a szereteten, a gondoskodáson túl gyermekednek? Úgy mondja a közmondás két dolgot adjon az ember a gyerekeinek útravalóul: gyökereket és szárnyakat. Szerintem a szárnyakhoz az alábbi négy dolog biztosan szükséges.

1.) Segítsd az elindulásukat az életben. Legyen egy diploma, vagy egy szakma a kezükben.

2.) Tudjanak legalább egy idegen nyelvet, lehetőség szerint angolul.

3.) Ne adósággal, diákhitellel kezdjék a felnőtt korukat.

4.) Értsenek a pénzhez egy olyan világban, ahol lassan minden ezen keresztül méretik meg.

Természetesen sorolhatnám még, mi mindenre lenne szükség. De a szándékon túl, a fentiek sokszor csak azon múlnak, lesz-e elegendő pénzed, hogy biztosítani tudd számukra az odavezető utat. Hogy jó mintákat tudnak-e tőled ellesni. Egy kis odafigyeléssel azt gondolom lehetséges.


“A gyereknevelésben nem beszélni kell. Mondhatsz, amit akarsz, úgysem a szavaiddal – az életeddel mutatsz példát.” Nyírő András

 “Minden gyerek zseninek születik, de hogy azzá lesz-e, az függ a körülményektől is.” Polgár László

Következő rész: Babakötvény: hogyan takaríts meg a gyermekednek?

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!

Legfontosabb tudnivalók a pénzügyekről egyszerűen. A pénz, a hitel, a megtakarítás és a biztosítás használati útmutatója.

error: Content is protected !!