Erre jó ha odafigyelesz a hitelfelvétel előtt. Hitelkalkulátor, de melyik?

Hitelkalkulátor

A hitelkiválasztás során a legtöbb hitelfelvevő hitelkalkulátor segítségével tájékozódik. Ha beírod a keresőbe a hitelkalkulátor szót, számos találatot fogsz látni. Ami azonban nagyon meglepő, hogy szinte nincs két egyforma hitelkalkulátor, ami ugyanazt az eredményt mutatná.

Azt várná az ember, hogy az összes független hitelkalkulátor a hitelajánlatok ugyanazon sorrendjét hozza. A legjobb, azaz legolcsóbb ajánlatok a sorrend elején, míg a legrosszabbak a végén. Ez azonban általában nem így van, így nagyon nem mindegy melyik hitelkalkulátort használod és az sem, hogyan értelmezed.

A hitelkalkulátoroknak jellemzően két típusa van. A bankok saját hitelkalkulátora csak az adott bank hiteltermékeinek kondícióit mutatja, tehát nem alkalmas piaci összehasonlításra. Márpedig a piacon lehetnek lényegesen jobb hitelajánlatok is, amiért érdemes körülnézni.

Az úgynevezett független hitelkalkulátorok az egyes bankok ajánlatait hasonlítják össze. Ezt általában hitel típusonként (pl. lakáshitel, személyi kölcsön) teszik, illetve azon belül a hitel feltételeit (pl. kölcsönösszeg, futamidő, kamatozás módja, stb) is kiválaszthatod. Azonban jelentős eltérések vannak köztük, illetve nem mindegyik nyújt teljes körű összehasonlítást sem. Az eltérés legfontosabb okait három pontban foglaltam össze.

1.) Nem mindegyik hitelkalkulátor tartalmazza/mutatja az összes bank ajánlatát. Vagy egyes banki hitel ajánlatok éppen ”frissítés” alatt állnak.

2.) Az egyes hitelkalkulátorok alapbeállításai eltérőek. Így természetesen az eredmény is más lesz. Ezen azonban könnyen változtathatsz. Érdemes különféle beállításokat kipróbálnod. Más eredményt fogsz például kapni, ha változtatod a kölcsönösszeget, a futamidőt, a kamatozás módját, a rendelkezésedre álló jövedelmed, illetve jelentős kamat kedvezményben is részesülhetsz, ha például a jövedelmedet a választott bankba irányítod.

3.) Az összehasonlító hitelkalkulátorok jellemzően a bankokból élnek. Az oldalaikon a bankok hirdethetnek, illetve ha sikerül Téged ”átirányítani” egy adott bankhoz, akkor általában jutalékban is részesülnek a banktól.

Amennyiben egy adott bank többet fizet, akkor az ajánlata különböző előnyöket élvezhet, így akár kerülhet a sorrend legelejére. Márpedig tudjuk, hogy ez milyen sokat számít. Ahogy a Google keresőben is csak az első 1-2 lapot nézzük meg, úgy nincs ez másként a hitelkiválasztás során sem. Hiszen azt gondoljuk a legjobb ajánlatok a sorrend legelején vannak, minek lapoznánk a végére.

Ettől függetlenül az összehasonlító hitelkalkulátor nagyon hasznos dolog, hiszen aki akarja, segítségével megtalálhatja a legolcsóbb hiteleket. Nem kell hozzá minden bank honlapját, kondíciós listáját átnézned, hanem egy helyen megteheted. Ahhoz azonban, hogy az egyes bankok hitelajánlatairól tényleg reális képet kapj, nézz meg legalább 3 ”független” hitel kalkulátort. Ennek eredményeképp nagy valószínűséggel meg fogod találni a legjobb ajánlatokat és megalapozottan  tudsz majd dönteni a hitelfelvételedről!   

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!