Ki veheti igénybe a CSOK-ot?

CSOK feltételeiAhhoz, hogy igénybe tudd venni a Családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK), számos személyi és egyéb feltételeknek kell megfelelned. Jelen cikkben a CSOK legfontosabb személyi feltételeit foglaltam össze.
1. CSOK személyi feltételek

CSOK felvételére nagykorú, büntetlen előéletű, magyar állampolgárok jogosultak. A jogszabály ezen túl elfogad egyéb speciális jogállásokat is. Ha nem vagy magyar állampolgár, érdemes ennek a jogszabályban részletesen utánanézned.

CSOK-ot egyedülállóként, élettársi és házastársi kapcsolatban egyaránt igényelheted. Az utóbbi két esetben viszont csak együtt kérhetitek és mindketten támogatott személyekké váltok.

Ha korábban már igénybe vettél vissza nem térítendő állami támogatást (például szocpolt), CSOK-ot csak a korábban már igénybevett és a CSOK alapján járó összeg különbözetre kérheted. Feltéve, hogy a megelőző 5 évben nem köteleztek annak visszafizetésére. 

Ez azt jelenti, ha például korábban 2,4 millió Ft szocpolt kaptál 2 gyermekre és most új lakás vásárlásához igényelsz CSOK-ot 3 gyermekre – aminek alapesetben 10 millió Ft az igényelhető összege-, akkor 7,6 millió Ft-ot kaphatsz.

Nem kérheted a CSOK-ot, ha még rendelkezel megelőlegező kölcsönszerződéssel, hiszen a korábbi gyermekvállalásod egyelőre nem teljesítetted. Ha gyermeket szeretnél vállalni, ennek igazolásaként a Kormányhivatal által kiállított igazolás lesz szükséges.

A CSOK a közös háztartásban élő és a megvásárolt lakásba együtt költöző gyermek(ek) után igényelhető. Amennyiben fiatal házasok vagytok (legalább az egyikőtök nem töltötte be a 40 éves életkort), lehetőséged van gyermeket vállalni. Egy gyermek vállalása esetén 4, két gyermek esetén 8, három esetén pedig 10 éven belül kell a gyermek(ek)nek megszületni.

A Családi otthonteremtési kedvezmény igényléséhez legalább az egyik támogatott személynek a társadalombiztosítási rendszerben minimum 180 napja (3 vagy több gyermek esetén minimum 2 éve) biztosítottnak kell lennie.

Az is elfogadott, ha középfokú, vagy felsőfokú intézmény nappali tagozatán tanulsz, vagy ha egy másik EGT állam társadalombiztosítási rendszere alá tartozol, esetleg ápolási díjban részesülsz. Mindezeket a Kormányhivatal, illetve az illetékes külföldi hatóság által kiállított dokumentációval, vagy az ápolási díjat jogerős határozattal kell igazolnod.

2. Hogyan történik a CSOK igénylése

A CSOK igénylése bankfiókban, igénylőlap kitöltésével történhet. A fentiekben írt dokumentumokon túl be kell még mutatnod a

  • személyi igazolványod,
  • lakcímkártyád,
  • adóigazolványod,
  • házassági anyakönyvi kivonatod (ha házas vagy),
  • erkölcsi bizonyítványod,
  • adóhatóság által 30 napon belül kiállított nemleges együttes adóigazolást (NAV 0-s igazolás),
  • a gyermeked személyi azonosító igazolványát, lakcímkártyáját és adóigazolványát. Ha nappali tagozaton tanul, akkor az intézmény által erről kiállított igazolást.
  • ha elváltatok, akkor a gyermekelhelyezést igazoló jogerős bírósági ítéletet,
  • magzat esetén a várandósgondozási könyvet.

Speciális esetekben további dokumentumok is szükségesek lehetnek. Ha Családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételében gondolkodsz, legelőször érdeklődj a bankfiókban. A fiókban megállapítják, hogy jogosult vagy-e a CSOK-ra, tájékoztatnak az igénylés feltételeiről, pontos folyamatáról és az igényléshez benyújtandó dokumentumokról.

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!