Megszűnnek a magánnyugdíjpénztárak? Tudod, hogy Téged is érint?

Nyugdíjbiztosítás, NYESZ, önténtes nyugdíjpénztár, magánnyugdíjpénztárMire figyelmeztet a magánnyugdíjpénztárak megszűnése és mit érdemes tenned?

Úgy tűnik, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium intézkedéseinek hatására – miszerint a rendszeresen tagdíjat fizetők arányának el kell érnie a 70%-ot – végérvényesen megszűnnek a magánnyugdíjpénztárak és az abban összegyűlt nyugdíjcélú megtakarítások.  Ezek után jogosan merül fel a kérdés, hogy mit érdemes tenned?

Egyetértesz a magánnyugdíjpénztárak megszűnésével?

Természetesen egyetérthetsz a döntéssel, vitatkozhatsz vele és lehetsz közömbös is iránta. Általában attól függ, hogyan érint az intézkedés. A tény azonban az, hogy a magánnyugdíjpénztári megtakarításodra – ha volt is ilyen – valószínűleg nem számíthatsz. Ha pedig 20-30 év múlva mész nyugdíjba, akkor cserébe állami nyugdíjad sem biztos, hogy lesz (kattints ide, hogy megtudd miért).

Mit tehetsz?

Jobban jársz, ha a magánnyugdíjpénztári történet kapcsán azon gondolkodsz, mit tegyél ezen helyzet ismeretében. Mint mindenhez, ehhez is állhatsz negatívan, de pozitívan egyaránt.

Ha még magánnyugdíjpénztári tag vagy, akkor gondolkodhatsz úgy, hogy ez a hajó már úgyis elment, de úgy is, hogy nem hagyod veszni a magánnyugdíjpénztári megtakarításod. Erre az egyetlen esélyed, ha elkezdesz tagdíjat fizetni. Ha a tagdíjbefizetéshez nem is társul állami támogatás még mindig többet nyerhetsz vele, ha a pénztárad mégiscsak megmarad. A befizetés költsége alacsony és amellett, hogy gyűlik a számládon a megtakarítás, a befizetésed akkor sem vész el, ha a pénztárak esetleg majd megszűnnek.

Ha már nem vagy magánnyugdíjpénztári tag, akkor is érdemes elgondolkodnod. Biztosan számíthatsz-e majd állami nyugdíjra? Sokan ugyanis nem mernek belegondolni, vagy egyszerűen csak nem akarják elhinni, hogy alig számíthatnak majd állami nyugdíjra. Annak ellenére, hogy mennyi nyugdíjjárulékot/szociális adót fizettek/fizetnek be. Hiszen az állami nyugdíjra nem a jelenlegi befizetéseknek van hatása, hanem a gyermekeink befizetésein múlik a nyugdíjunk.

A kifogásokat gyártod vagy a megoldást keresed?

Sokan gondolják azt, hogy úgysem érik meg a nyugdíjas éveket, vagy olyan sokára van még, hogy fölösleges is gondoskodni róla. Ellenben a várható életkor egyre növekszik, illetve minél később kezdesz el félretenni, annál többet kell majd rendszeresen megtakarítanod, ha abból megfelelő összegű nyugdíjat szeretnél.. A demográfiai folyamatok a nyugdíjasok arányának folyamatos növekedését jelzik. Nem beszélve arról, ahogy egyre öregszel, annál valószínűbb, hogy az átlagéletkort jóval túl fogod szárnyalni és így hosszabb ideig lesz szükséges gondoskodnod magadról.

A magánnyugdíjpénztári történetből sokan azt a következtetést vonták le, hogy nem érdemes megtakarítani, hiszen az állam bármikor hozzányúlhat a megtakarításukhoz. Engedj meg egy kérdést azonban itt!

Melyik táborhoz szeretnél tartozni?

  • Akiknek semmijük nincsen és így elvenni sem lehet tőlük? Ez esetben tényleg jó úton jársz, ha nem takarítasz meg.
  • Vagy inkább azokéhoz, akik azon törhetik majd a fejüket, hogyan tudnák a megtakarításaikat minél jobban kamatozni, illetve hogyan védhetik, őrizhetik meg az értékét?

Kereshetsz számtalan kifogást, sajnáltathatod magad, de ettől nem fogsz előrébb jutni az életben. Vagy szembe nézel a problémákkal és a megoldásokat keresed, vagy az energiáidat a kifogások gyártására fordítod. A sikeres embereknek pozitív a hozzáállásuk. Alkalmazkodnak a körülményekhez és a lehetőségekre, illetve a megoldásokra koncentrálnak. Míg a sikertelen emberek a sikertelenségüket magyarázzák, a cselekvés helyett kifogásokat gyártják, az elvégzett munka helyett a halogatást választják.

Melyik utat választod?

Rajtad múlik, hogy Te melyik utat választod! Gondoskodsz magadról, tudatosan megtervezed a pénzügyeidet vagy csak sodródsz az árral? A nyugdíjkérdésben is választanod kell.

A kifogásokat keresők, a halogatók táborát növeled, vagy választasz a számos nyugdíj megtakarítási lehetőség közül, amivel felkészülhetsz a nyugdíjas éveidre. Önkéntes nyugdíjpénztár, Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ), nyugdíjbiztosítás, csak hogy néhányat említsek. Itt olvashatsz bővebben is róluk (Kattints ide!).

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!