Mennyi Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) jár?

CSOKA Családi otthonteremtési kedvezmény, ismertebb nevén CSOK célja a családok megfelelő otthonának biztosítása. A CSOK olyan vissza nem térítendő állami támogatási forma, amelyet új lakás vásárlására, építésére, valamint használt lakás vásárlására, bővítésére vehetsz igénybe. Jelen írásomban összefoglaltam, hogy a lakáscélodhoz mennyi CSOK jár.

A CSOK összege alapvetően három dologtól függ, miszerint

  • új vagy használt lakásra veszed igénybe,
  • mekkora a lakás hasznos alapterülete, illetve
  • mennyi eltartott gyermekre igényled.
Eltartott gyermekek száma Új lakás vásárlása, építése Használt lakás vásárlása, bővítése
Igényelhető támogatás összege Célingatlan elvárt minimális hasznos alapterülete Igényelhető támogatás összege Célingatlan elvárt minimális hasznos alapterülete
Lakás Egylakásos lakóépület
1 gyermek esetén 600.000 Ft 40 nm 70 nm 600.000 Ft 40 nm
2 gyermek esetén 2.600.000 Ft 50 nm 80 nm 1.430.000 Ft 50 nm
3 gyermek esetén 10.000.000 Ft 60 nm 90 nm 2.200.000 Ft 60 nm
4 vagy több gyermek esetén 2.750.000 Ft 70 nm

A Családi otthonteremtési kedvezmény összegének meghatározásakor az igénylővel közös háztartásban élő és vállalt valamennyi gyermeket figyelembe kell venni.

Gyermeknek minősül a

  • a magzat vagy az ikermagzat a várandósság betöltött 12. hetét követően, valamint
  • az igénylő vér szerinti vagy örökbefogadott eltartottja, aki 25 életévét még nem töltötte be, vagy
  • a 25. életévét már betöltötte, de megváltozott munkaképességű személy és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

Gyermeket csak fiatal házaspárok vállalhatnak, amely azt jelenti, hogy a kérelem benyújtásának időpontjában legalább az egyik fél még nem töltötte be a 40. életévét.

Új lakás vásárlása esetén gyermektelen fiatal házaspár legfeljebb 3, egy gyermekes legfeljebb 2, két gyermekes legfeljebb 1 gyermek születését vállalhatja. Használt lakás vásárlása esetén a fiatal házaspár a meglévő gyermekeik számától függetlenül maximum 2 gyermeket vállalhat.

Eltartott gyermekként lehet figyelembe venni

  • az igénylővel közös háztartásban élő,
  • általa eltartott,
  • a családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) érintett ingatlanba az igénylővel együtt költöző gyermeket,
  • ide értve a legalább egy éve az igénylő gyámsága alatt álló gyermeket a gyermek szüleinek halála esetén, illetve azokat is, akik után az igénylő már korábban igénybe vett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást.

Ha már vettek igénybe korábban valamely gyermek után vissza nem térítendő állami támogatást (például korábban Szocpolt), ebben az esetben a korábban igénybe vett állami támogatás és a most igénybe vehető támogatás különbözete igényelhető.

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!