Mit tartalmaz az elszámolási tájékoztató levél?

elszámolás és forintosításMost már tényleg csak néhány napot kell aludni és kézbe veheted az elszámolási tájékoztató levelet. Eddig mindenki azt mondta, hogy várj türelemmel, abból majd mindent megtudsz. Pár nap múlva lehull a lepel és feltárul a titok, hogy mennyit kapsz vissza a bankodtól. Tekintsük át röviden, mit is fogsz a levélen találni.

1. Hogyan fog kinézni az elszámolási tájékoztató levél?

Jómagam már megkaptam az értesítő levelet, de ennek ellenére is könnyű helyzetben vagyunk, ha szeretnénk megtudni, mire is számíthatunk.

A bankoknak az MNB 58/2014 (XII.) rendeletében meghatározott struktúrában és tartalommal kell elkészíteniük az elszámolási értesítőt. Ez azt eredményezi, hogy jellemzően mindenkinek ugyanúgy fog kinézni a levele. A bankok leveleinek a MNB rendeleti mintával kell megegyezniük.

Természetesen a számszaki részek el fognak térni, hiszen mindenkinek más és más kondíciókkal lett a hitele folyósítva, a futamidő során eltérően alakult a hitel története és ezért eltér a visszajáró összeg is. Nem mindegy az sem, hogy az elszámolásban érintett hiteled már megszűnt, vagy továbbra is megmarad. Ez utóbbi esetben hosszabb levelet kapsz, amely nemcsak az elszámolással kapcsolatos információkat, de a szerződés módosulásával, illetve a forintosítással kapcsolatos információkat is tartalmazni fogja.

2. Mit tartalmaz az elszámolási tájékoztató levél?

2.1 Elszámolás

A levél legfontosabb része, amit mindenki vár, hogy mekkora lesz a visszajáró összeg. A levélben ezt a tisztességtelenül felszámított összegnél találod.

Ha arra számítottál, hogy ezt az összeget kézhez kapod, akkor sajnos nem szolgálhatok mindenkinek jó hírrel. Ezzel az összeggel ugyanis nem minden esetben rendelkezhetsz szabadon, jogszabály határozza meg, hogy mi fog vele történni.

Amennyiben a banknál már nincs élő és szerződés szerint pontosan fizetett hiteled, illetve valamilyen egyéb szerződésből eredő lejárt tartozásod, akkor a teljes összeg kifizetésre kerül. Ez esetben tényleg szabadon felhasználhatod.

Ha azonban rendelkezel meglévő hitellel, akkor a visszajáró összeg először ehhez a hitelhez kapcsolódó, illetve egyéb meg nem fizetett tartozásokba – a jogszabály által előírt sorrendben – kerül beszámításra.

A levélben látni fogod, hogy az egyes tartozásaidba milyen sorrendben és mekkora összeget számított be a bank és mekkora tartozásod maradt fent mindezek után. Kifizetésre csak akkor leszel jogosult, ha a tisztességtelenül felszámított összegből a beszámítást követően már nem maradt fenn tartozásod, beleértve az egyéb szerződésekből eredő esetleges lejárt tartozásokat is. Valljuk be, erre kevés esetben fog sor kerülni (például akkor, ha a hiteled pár hónapon belül elszámolás nélkül is lejárt volna).

Amennyiben a tartozások rendezése után jogosult vagy az elszámolásból eredően kifizetésre, azt a kifizetendő összeg sornál találod. Ha pedig a banknál már nincs bankszámlád, akkor a kifizetéshez nyilatkoznod kell, hogy hova kéred ezt az összeget. Erről is a levélben fog a bankod tájékoztatni.

2.2. Szerződésmódosítás és forintosítás

Amennyiben az elszámolással nem szűnik meg a deviza alapú szerződésed, akkor a szerződésed módosulni fog.

A levélben kapsz tájékoztatást arról, hogyan változik a fizetendő kamat mértéke, a kezelési költség és végeredményben a fizetendő törlesztőrészlet. Azt gondolom ez utóbbi a legfontosabb. Illetve a kamatperiódus változását is megtalálhatod majd a sorok között.

Ha deviza alapú jelzálogkölcsön szerződéssel rendelkezel, akkor a levélben találod az elszámolás és forintosítás utáni tartozásod. Sokakat várhatóan csalódásként ér majd ez az összeg. Hiába a banki sokmilliárdos visszafizetés, hiába az elmúlt évek törlesztése, a forintosítással nyilvánvalóvá válik, hogy a jelentős (akár 50-70%-os!) árfolyamgyengülésből eredő tartozásnövekedést mindezek csak részben orvosolják.   

2.3 Mi van még a levélben?

A levélből egyéb hasznos információkat is megtudhatsz. Láthatod, hogy a hiteledre az elmúlt években mennyit fizettél be, hogyan alakult évről-évre a tartozásod, illetve azt is, hogy a jövőben mekkora törlesztő részletekre számíthatsz.

Amennyiben valamivel nem értesz egyet, úgy azt is megtalálod, hogy kihez fordulhatsz.

Akit pedig bővebben érdekel, hogy mit fog a levele tartalmazni, nyugodtan ismerkedjen az MNB rendelettel (Kattints ide, ha szeretnéd megnézni!). Ha pedig nem értesz valamit, akkor nem csak a bankodnak, de az MNB-nek is nyugodtan felteheted a kérdéseidet.

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!