Pénzre van szükségem. Melyik hitelt válasszam?

Pénzre van szükséged? Mindenki életében előfordul. Lakásvásárlás, lakásfelújítás, autóvásárlás, cégindítás? Egy nem várt kiadás, vagy éppen a Karácsonyi nagybevásárlás? A hitel erre egy jó megoldás, de nem mindegy, hogy melyik hitelt választod!

Hiába dolgozol, hiába takarítasz meg, a bevételeid és a kiadásaid nem egy időben keletkeznek. Hiába tudsz havonta 20.000 Ft-ot megtakarítani, ha most éppen 500.000 Ft-ra van szükséged. Megvárhatod, amíg összegyűlik a pénzed, de ez akár éveket is igénybe vehet. Márpedig vannak céljaid, vannak olyan élethelyzetek, amikor gyorsan pénzre van szükséged. Ennek az időbeliségnek a kiegyenlítésére szolgál a hitel. Segítségével előrehozhatod a vásárlást, melyet a bevételeidből fogod ütemezetten visszafizetni. Kérhetsz kölcsön a barátaidtól, kérhetsz kölcsön a családodtól, de lehet, hogy ők sem tudnak segíteni, vagy számodra kényelmetlen a helyzet.

Azt hogy milyen hitelt válassz, alapvetően két dolog határozza meg:

  • Mekkora összegre van szükséged?
  • Mennyi idő alatt szeretnéd visszafizetni?

1.) Bankszámlahitel, hitelkártya

Abban az esetben, ha kisebb pénzösszegre (100 ezer Ft-1 millió Ft) van szükséged és gyorsan vissza tudod fizetni, a bankszámlahitel vagy a hitelkártya lehet a jó megoldás.

Előfordulhat, hogy az egyik hónapban kicsit magasabbak a kiadásaid, de egy-két hónapon belül vissza tudod fizetni. Például ajándékot kell vásárolnod Karácsonyra, vagy egy szülinapot szervezel, esetleg szeretnél elutazni és hiányzik hozzá egy kisebb összeg. A bankszámlahitel az ilyen helyzetek kezelésére szolgál. A bankszámlahitel lényegében egy hitelkeret, amelyből szabadon hívhatsz le és tölthetsz vissza összegeket. Egy rugalmas vésztartalék a hétköznapi likviditási problémák kezelésére.

Hitelkártya hasonlít a bankszámlahitelhez, hiszen az is egy hitelkeret, de csak egy kártyával férhetsz hozzá. Fizethetsz vele a boltban, az interneten. Kisebb megkötésekkel, de lényegében szabadon használhatod és töltheted vissza a keretedet, akár kamatmentesen is. Ehhez viszont az szükséges, hogy a kölcsönvett pénzt nagyon gyorsan (egy hónapon belül) visszafizesd. Egyébként a hitelek között a legmagasabb kamatot kell utána fizetned. A hitelkártyával pénzt is kereshetsz, melyről itt olvashatsz részletesen.

2.) Személyi kölcsön, áruvásárlási kölcsön

Abban az esetben, ha kicsit nagyobb pénzösszegre (500 ezer Ft – 2 millió Ft) van szükséged és középtávon (2-7 év) szeretnéd visszafizetni, gondolkodj a személyi kölcsön, vagy az áruvásárlási kölcsön termékekben.

Személyi kölcsönt bármire felhasználhatod, míg az áruvásárlási kölcsönt csak valamilyen konkrét árucikk megvásárlására (például televízió, mobiltelefon). A felvett kölcsönt ütemezetten, havi egyenlő részletekben tudod törleszteni. A futamidő végére pedig elfogy a hitel. A bankszámlahitellel és a hitelkártyával összehasonlítva a személyi kölcsön egy olcsóbb termék.

3.) Jelzáloghitel (lakáshitel, szabad-felhasználású jelzáloghitel)

Abban az esetben, ha nagyobb összegre (2 millió Ft-10 millió Ft) van szükséged és hosszú idő (5-20 év) alatt tudod visszafizetni a jelzáloghitel (lakásvásárlásra vagy szabad felhasználásra) lehet a jó megoldás.

A hitel felhasználástól függően jelzáloghitelből több fajta is létezik. Ha lakást vásárolsz, akkor a lakáshitelt kell keresned. Ezen hiteltípusoknak a legalacsonyabb a kamata. Cserébe a jelzáloghitel fedezeteként nemcsak a jövedelmed, hanem valamilyen ingatlant is fel kell ajánlanod. Emiatt az ilyen típusú hitelek felvétele általában hosszabb és költségesebb. Ezért jellemzően a nagyobb hitelösszegek esetén érdemes gondolkodnod benne. A lakáshitelekről itt olvashatsz még részletesebben.

4.) Melyik hitelt válaszd?

Ha eldöntötted, hogy melyik típusú hitelt választod, az egyes bankok ajánlatainak már részletesen utána tudsz nézni (erről itt olvashatsz).

Jellemzően a saját bankodban – ahova érkezik a jövedelmed – a leggyorsabb és legegyszerűbb a hitel felvétele. Ott már ismerik a jövedelmi helyzeted, a fizetési képességed. Ettől függetlenül érdemes máshol is körülnézned (erről itt olvashatsz), hiszen egy nagyobb összegű hitel esetén több százezer forintot is megtakaríthatsz. Azt, hogy megkapod-e a hitelt alapvetően az határozza meg, hogy a bank bízik-e benned, miszerint vissza fogod tudni fizetni a hitelt. Ehhez megvizsgálja a jövedelmedet, kiadásaidat, illetve a fizetési magatartásod.

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!

Legfontosabb tudnivalók a pénzügyekről egyszerűen. A pénz, a hitel, a megtakarítás és a biztosítás használati útmutatója.

error: Content is protected !!