Miért tanulj pénzügyi ismereteket?

Pénzügyi oktatás: pénzügyi ismeretek anyagi függetlenséget biztosítanakMiért fejletlen a pénzügyi kultúra és miért szegényes a pénzügyi oktatás hazánkban? Miért kell mégis a pénzügyeiddel foglalkoznod?

Nap, mint nap pénzügyi döntéseket hozol. Vásárolsz a boltban, befizeted a számláidat. Megtakarítasz, vagy éppen hitelt veszel fel. A legtöbb esetben már automatikusan teszed. Kialakult egy pénzkezelési szokásod, mely döntően a szüleidtől látott mintákból, a környezetedből rád ragadt szokásokból épül fel. Általában ezért viszonyulunk különbözőképpen a pénzhez, mert más mintát láttál Te és mást Én.

Az életünk szinte minden területét átszövi a pénz, átszövik a pénzügyi termékek. Mégis nagyon kevés időt szánunk a megismerésükre. 

Arra, hogyan javítsunk pénzkezelési szokásainkon. Azt gondoljuk értünk hozzá. Hiszen tudunk kártyával fizetni a boltban, igénybe vesszük a bankfiókban ajánlott termékeket. Az viszont már egyáltalán nem biztos, hogy tudjuk, milyen pénzügyi terméket vásároltunk meg. Mik a pénzügyi termék kockázatai, mekkorák a költségei és mire való igazából. Csinálhatnánk esetleg jobban? Biztosan.

Pénzügyi ismeretekkel foglalkozó könyvet találhatsz már néhány száz forinttól a könyvesboltok polcain, mégsem állunk jól a pénzügyi ismeretek terén. Ellenben a moziban, a gyorsétteremben, szupermarketben, egy játszóházban észrevétlenül elköltöd ennek többszörösét. Úgy tűnik, a pénzügyi ismeretek fejlesztése, a pénzügyi termékek megismerése nem pénz kérdése. Ha szeretnéd, ki tudnád gazdálkodni a családi költségvetésből.

Sokkal inkább egy olyan dologtól függ, amihez meg kell értened az emberek alapvető természetét. Azt, hogy mi a legerősebb motiváció, mi a legerősebb motor. Mit miért tesznek?


Pénzügyi ismeretek tanulása nem pénz kérdésAz emberek legfontosabb mozgató rugója nem más, mint a vágy! A vágy pedig a hozzá társított pozitív érzésekből, élményekből táplálkozik.

Vágyakozhatsz egy finom ételre, egy utazásra, vagy éppen, hogy egészséges légy. De vágyakozhatsz egy lakásra, egy autóra, az anyagi függetlenségre, és arra is, hogy szebb, izmosabb legyél. A pénz csak arra szolgál, hogy ezeket a vágyaidat kielégítsd. Az elégedettséged pedig a vágyaid kielégítettségi szintjétől függ.

“Ha elég pénzed van, hogy kielégítsd vágyaidat, gazdag vagy. De kétféleképpen lehetsz gazdag: elegendő pénzt keresel, örökölsz, kölcsönt veszel fel, koldulsz vagy lopsz, hogy kielégíthesd költséges vágyaidat; vagy pedig kevés vágyad van, és egyszerű életmódot folytatsz; az utóbbi esetben mindig több pénzed van, mint elég.” Dan Millman

Gazdag az, akinek több a pénze, mint a vágya, és az a szegény, akinek a vágya több, mint a pénze… A boldogság titka nem az, hogy még többet szerezzünk, hanem az, hogy örüljünk annak, amink van, és hogy kitöltsük életünk üres kereteit ahelyett, hogy azokat tovább tágítanánk.” Szent-Györgyi Albert

Tudod, hogy a fogyasztói társadalom mire épít? Pont az érzéseidre, a vágyaidra. Arra, hogy mindig vágyakozz valamire és hajlandó legyél lemondani érte valamiről. Költs, adósodj el, és cserébe add oda a szabadidődet.

Az emberek egyedül a vágyaikért hajlandók tenni és annak elérése érdekében akár hajlandók le is mondani valamiről. Ha hitelt vesznek fel, akkor a jövőbeni jövedelmükről. Ha megtakarítanak, akkor a jelenbeli jövedelmükről. Ha sportolnak, tanulnak, akkor a szabadidejükről.

Valljuk be, a pénzügyek, a pénzügyi termékek helyes használatának megtanulása nem sok embert vonz. Nem vágynak a pénzügyi ismeretek tanulására! Ellenben a gyors meggazdagodásra, a kevés munkával járó jövedelemre annál inkább. Ezért az emberek csak kevés időt szánnak a pénzügyi ismereteik fejlesztésére, tanulására. Inkább fordulnak egy gyorskölcsön vagy a gyors meggazdagodást ígérő üzenetek felé. Gyorsan, de sokat!

Hogyan érhetsz el az anyagi függetlenséget? Hogyan legyél 90 nap alatt milliomos? Hogyan legyél sikeres? Hogyan juthatsz 1 órán belül pénzhez? És még sorolhatnánk az egyes cégek által kimondott vágyakat.

Igaz, hogy a pénzügyek ismerete nem ígér azonnali meggazdagodást, de olyan kézzelfogható tudásra tehetsz szert, ami idővel bőven megtérül. Hiszen a pénzügyek abban segítenek, hogy az egész életed során megtaláld a vágyaid és a pénzed közötti egyensúlyt. Ahhoz, hogy gazdag lehess, értened kell hozzá. Önmagában nem elegendő, de nélküle sokkal nehezebb.

A gyors meggazdagodás ábrándjának kergetésével legtöbbször csak az időd megy el és általában másokat fogsz gazdagítani. Te csak egy tapasztalattal leszel bölcsebb.


Pénzügyi fa: pénzügyi egyensúly, életperiódusok változásaA pénzügyeket legegyszerűbben talán egy fához tudnám hasonlítani (Pénzügyi Fa).

A Fa gyökere jelképezi a bevételeket, a lombja a kiadásokat. A bevételek táplálják a kiadásokat. Az összeköttetést, az egyensúlyt pedig a fának a szára, a pénzügyi ismereteid, a használt pénzügyi termékeid és a gondolkodásod teremti meg. 

Azt mondják a fa gyökere (bevétel) legalább akkora, mint a koronája (kiadás). Ez biztosítja az egyensúlyt.

Ha nagyobb a fa koronája, mint a gyökere, akkor előbb utóbb elszárad, vagy kidől a fa. Egy nagyobb szél fogja kicsavarni. A kicsi korona, kevés ág sem jó, hiszen sokkal kevesebb árnyékot, illetve gyümölcsöt fog adni. Ha pedig vékony a fa szára a koronájához képest, könnyen kettétörhet.

Pénzügyi ismeretek a pénzügyi egyensúly alapjaA pénzügyek területén is ez érvényes. Az egész életed során összhangban kell lennie a bevételeidnek a kiadásaiddal.

Az egyensúly megteremtéséhez pedig elengedhetetlen a pénzügyi ismeretek megszerzése. Nemcsak a jelenre, de a jövőre is gondolnod kell. Ezért nagyon fontos, hogy érts hozzá.

Ahogy a fának, Neked is alkalmazkodnod kell a környezetedhez. A fa télen lehullajtja a leveleit, majd nyáron újra kihajt, megújul.

Ahogy egy évben 4 évszak van, úgy van Neked is 4 életperiódusod: a gyermekkor, a fiatal kor, az aktív felnőttkor, az időskor. Nem mindegy, melyik életkorban milyen a pénzügyi magatartásod, milyen pénzügyi termékeid vannak.


A célom az, hogy a ”penzvilaga.hu” honlapon keresztül ennek az összhangnak a megteremtéséhez adjak segítséget. Megmutatni azt, milyen pénzügyi megoldásokban, milyen pénzügyi termékekben érdemes gondolkodnod.

A tetteid a vágyaid és ezek alapján kitűzött céljaid mozgatják. Ha Neked az a vágyad, hogy szeretnél egy lakást venni, netalán egy vállalkozást indítani, akkor ezért hajlandó leszel tenni. Hajlandó vagy akár bizonyos dolgokról is lemondani érte. Ha pedig ehhez pénzügyi segítség szükséges, akkor hajlandó leszel utána nézni, megismerni, tanulni. Ez fog közelebb vinni a célod megvalósításához. Céltalanul nem fogsz pénzügyi ismereteket tanulni. Először tudnod kell, mit szeretnél, mit miért teszel.

A pénzügyi ismeretek, a pénzügyi termékek használatának megtanulása általában nem végcél, csak egy állomás, amivel közelebb kerülhetsz saját céljaidhoz és ezzel a vágyaidhoz. És ezzel megkönnyítheted az életed.

A pénzügyi termékek különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. Más-más célt szolgálnak, másban segíthetnek. Az, hogy Neked melyik a megfelelő, sok mindentől függ. A vágyaidtól, célodtól, az életkorodtól, a jövedelmedtől, a fogyasztási szokásaidtól, a kockázatvállalási hajlandóságodtól, a megtakarítási attitűdödtől, csakhogy néhányat említsek.

Amelyik pénzügyi termék nem megfelelő Neked, még nem biztos, hogy másnak sem jó. Ellenben, ha nem a rendeltetésüknek megfelelően használod, komoly problémát is okozhat. Abban, hogy ezt elkerüld és megtaláld a Neked alkalmas terméket, a pénzügyi ismeretek nyújtanak eligazodást.


Az oldalunkon megjelenő tartalmakat, a letölthető tanulmányokat, a folyamatosan frissülő blogunkat ingyenesen érheted el.

Találhatsz megvásárolható szolgáltatásokat is. Ezeket használhatod a pénzügyi szemléleted fejlesztéséhez.

Pénz, gazdagság, siker, boldogság, pénzügyek

 

Pénz világa: pénzügyi ismeretek a mindennapokbanLégy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!

Legfontosabb tudnivalók a pénzügyekről egyszerűen. A pénz, a hitel, a megtakarítás és a biztosítás használati útmutatója.

error: Content is protected !!