Takarékoskodj a hitel visszafizetéséhez!

Takarékoskodj a hitel visszafizetéséhezElőző

Hogyan tudod előtörleszteni a hiteled?

Ha nem rendelkezel megtakarítással, hogy a hitelt előtörleszd, akkor két dolgot tehetsz. Vagy többet kell keresned az életszínvonalad változatlanul tartása mellett és/vagy kezdj el spórolni a kiadásaidon. Tudom, egyik sem könnyű és számos lemondással jár. Nehéz a megszokott életszínvonalat feladni, illetve vannak nagyon nehéz sorsok is, ahol ez lehetetlennek tűnik. De ez az a két út, amire igazából ráhatásod van. Minden egyéb megoldás a bankoktól, illetve a gazdasági, politikai szándéktól függ.

A takarékoskodással az a legnagyobb baj, amikor van pénzed nem érzed a szükségét. Annyit költesz, amennyid van. Amikor pedig nincs, akkor már nem tudsz félretenni. Csak tudatos gondolkodással tudod ezt elkerülni.

Másik oldalról el sem hinnéd, mennyi fölösleges dologra költesz, mennyi értelmetlen kiadásod van. Sokszor elég csak annyi tenni, hogy a fizetésed 10%-át automatikusan (beállítasz egy állandó átutalást vagy csoportos beszedési megbízást a számládon) átirányítod egy megtakarításba. Mivel nem látod a számládon, így egy idő után észre sem fogod venni a hiányát.

Ha jobban ki vagy feszítve, akkor nagyobb odafigyelést, lemondást is okozhat a spórolás. Szerencsére az interneten számos olyan oldal elérhető, mely rengeteg érdekes ötlettel segít a kiadások lefaragásában. Keresgélj nyugodtan, biztos fogsz ilyeneket találni. Természetesen ezek is csak akkor fognak működni, ha elkezded csinálni.

A teljesség igénye nélkül, egy-két működő ötlettel azért szeretnék számodra szolgálni, melyeket komolyabb lemondás nélkül kipróbálhatsz. Inkább az idődet és a tudatosságodat kívánják.

Az első lépés mindig az, hogy kezdd el naplózni a rendszeres bevételeidet és kiadásaidat. Csak azon tudsz változtatni, amit pontosan ismersz. Ezt legalább két-három hónapig csináld, és minden tételt írj bele. Ne csak a sajátodat, de a családodét is. Az élelmiszerektől kezdve a rezsiig, a banki, biztosítási költségekig. Mindent. Ez alapján fogsz tisztán látni, hol tudsz spórolni. Nyilván ott lesz érdemes elkezdeni, ahol a legtöbb kiadásod van.

1. Spórolj a vásárlásaidon

  • Nagyobb fogyasztási cikkeket vásárolj az interneten keresztül, legalábbis ellenőrizd az árukat árösszehasonlító oldalakon. Ne azonnal dönts, hanem várj 1-2 hetet. Sokszor rájössz, nincs is annyira szükséged rá.
  • Nagy kedvezményekhez juthatsz egyes szolgáltatások árából, ha azt kupon oldalakon keresztül veszed igénybe.
  • Határozz meg előre egy havi fix költségvetést, amit élelmiszerre költesz. Ha nagyon szigorú akarsz magadhoz lenni, akkor tedd félre ezt az összeget készpénzben és csak abból költs. Bankkártyás fizetésnél hajlamosak vagyunk könnyebben kiadni a pénzt a kezünkből, hiszen nem érzékeljük a fizikai mennyiségét.
  • Vigyél vásárlói listát a boltba, előre gondold át, mit szeretnél pontosan vásárolni. Akkor kevésbé csábulsz el, sokkal célirányosabban fogsz vásárolni. És ha teli gyomorral mész, kevésbé fogod megkívánni a finom falatokat. Elvégre a hasunkra költünk a legtöbbet.

2. Tekintsd át a pénzügyi költségeidet, évente szánj rá egy napot

  • Nézd meg, mennyit fizetsz havonta a pénzügyi szolgáltatások után. Vedd elő a számlakivonatod, melyen látni fogod, mennyit vonnak le számlavezetési költségre, lakásbiztosítási díjra és az egyéb szerződéseidre.
  • Ellenőrizd az interneten keresztül (árösszehasonlító oldalon), nincs-e olcsóbb pénzügyi termék a számodra.
  • Ne felejtsd el a kötelező gépjármű biztosításod díját az évfordulón ellenőrizni és váltani, ha megéri.

3. Tekintsd át a rezsi költségeidet

  • Nézd át a televízió, internet, mobiltelefon költségeidet. Esetekben jelentősen olcsóbb díjat is elérhetsz egy szolgáltató váltással. Például itt is ellenőrizheted, milyen szolgáltatók, milyen áron érhetők el Nálad: http://www.tantusz.nmhh.hu/tantusz/. De számos egyéb ötletet találsz az interneten is.
  • Amikor nem használod, húzd ki az elektronikai készülékeket, a mobiltelefon töltődet a konnektorból! Kapcsold le a világítást azokban a helyiségekben, amit nem használsz! Rendszeresen olvaszd le a hűtőd fagyasztóját! Takarékoskodj a vízen! Nézz utána mi az az aerátor! Szereld fel a csapjaidra, mert jelentősen csökkenti az elfolyó víz mennyiségét.

Évente szánj rá egy napot és nézd át az összes kiadásod! Ha szükséges, akkor válts szolgáltatót!

Ha sikerül az előtörlesztésre rendszeresen félretenned, akkor kezeld ezt külön a többi megtakarításodtól. Ez lesz a hitelalapod, ezt csak erre a célra fordíthatod! Lakáshitel visszafizetése érdekében köthetsz lakás-takarékpénztári szerződést, vagy gyűjtheted megtakarítási programban is.

3. rész: Hitelkiváltás: vond össze, váltsd ki a hiteleidet (Kattints ide)

4. rész: Hogyan segít a devizahitel problémán az árfolyamgát? (Kattints ide)

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!

Legfontosabb tudnivalók a pénzügyekről egyszerűen. A pénz, a hitel, a megtakarítás és a biztosítás használati útmutatója.

error: Content is protected !!