TBSZ: adómentes befektetés és megtakarítás

TBSZ: adómentes befektetés és megtakarítás

Előző

I. Kamatadó és EHO

A megtakarításaid, így többek között

  • a betétek,
  • a folyószámlák,
  • a kötvények,
  • a befektetési jegyek

után kapott kamat, vagy realizált hozam után kamatadót kell fizetned, melynek mértéke jelenleg 16%.  Tehát nem kerülheted el a kamatadó fizetési kötelezettséget a kötvények és befektetési jegyek árfolyamnyeresége után sem.

Az adót a hitelintézet, illetve a befektetési szolgáltató állapítja meg, illetve utalja át az adóhatóság részére. Te pedig az adóval csökkentett kamatot, hozamot, árfolyamnyereséget kapod csak meg.

2013. augusztus 1-ét követően a kamatadón túl, egészségügyi hozzájárulást (EHO) is kell fizetned. Ennek mértéke 6%. Ez alól mentesülnek a magyar állampapírok, kivéve a devizában kibocsátott Premium Euró Magyar Államkötvényeket (PEMÁK).

II. Tartós Befektetési Számla (TBSZ)

A megtakarításaidon elért eredményt így jelentős, összesen 22%-os adó jellegű költség terheli. Amennyiben viszont a megtakarításodat legalább 3, de még inkább 5 évig tudod nélkülözni, úgy csökkenthető, illetve el is kerülhető ez a teher. Ehhez Tartós Befektetési Számlát (TBSZ) kell nyitnod valamelyik pénzintézetnél.

A megtakarításaidat TBSZ-en elhelyezve, a befizetést követő 3. naptári év után kedvezményesen (kamatadó: 16% helyett 10%, EHO: 0%), az 5. naptári év után pedig teljesen kamatadó és EHO mentesen veheted fel az elért nyereséget..

A TBSZ a működését tekintve egy speciális számla. A megkötésétől kezdve az adott naptári év végéig tartó időszakot gyűjtési időszaknak nevezzük, mely alatt szabadon teljesíthetsz befizetéseket a számládra, minimum  25.000 Ft összegben. A lekötési időszak a következő naptári év első napján kezdődik, mely a választásunktól függően 3 vagy 5 év lehet. Ekkor már nem tudsz  a számládra befizetni, a számla egyenlege csak a kamatokkal, illetve az elért hozammal gyarapodhat. A megtakarításaid alapvetően kétféle formában tarthatod: vagy hagyományos bankbetétben, vagy különböző értékpapírokban (pl. állampapír, befektetési jegy, de akár részvényben is). Ha pedig a választott időszakon belül elutalod, felveszed a TBSZ-en elhelyezett összeget, úgy az megszűnik. Ezzel pedig adófizetési kötelezettséged is keletkezik, mert ezzel a lépéssel minden kedvezményt elveszítesz. A jogszabály módosításoknak köszönhetően, ma már „hordozhatóak” is a TBSZ számlák, így ha nem vagy elégedett a szolgáltató termékeivel, akkor a kedvezmények elvesztése nélkül választhatsz új szolgáltatót magadnak.

TBSZ működése

A TBSZ működéséből az is következik, hogy minden évben új TBSZ számlát kell nyitnod, ha adómenetesen szeretnél megtakarítást félretenni.

Léteznek olyan, hosszú távú megtakarítási termékek, ahol nem szükséges külön TBSZ számlát nyitni az adómentesség eléréshez. Ilyen lehetőséget nyújt az élet- és nyugdíjbiztosítás, az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári megtakarítás, valamint a Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ) megkötése is.

Hasonlóan kedvező speciális konstrukció a lakástakarékpénztári megtakarítás is, de itt azzal már számolnod kell, hogy a megtakarítás összege csak lakáscélra használható fel a futamidő végén, máskülönben a kapott kedvezményeket elveszíted.

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!

Legfontosabb tudnivalók a pénzügyekről egyszerűen. A pénz, a hitel, a megtakarítás és a biztosítás használati útmutatója.

error: Content is protected !!