Megtakarítás váratlan kiadásokra

váratlan kiadásElőző

Gondoltad volna, hogy legtöbben a váratlan kiadásokra takarékoskodnak?

A felmérések azt mutatják, Magyarországon a megtakarítók legnagyobb része a váratlan kiadásokra takarékoskodik. Legyen az valamilyen hirtelen felmerülő kiadás, egy elromlott, de nélkülözhetetlen használati eszköz. Vagy betegség, baleset, a munkahelyed elvesztéséből eredő jövedelem kiesés.

Eléggé egybehangzók a vélemények, egy ilyen biztonsági tartaléknak célszerű legalább a havi kiadásaid hatszorosát elérnie. Azért, hogy legyen időd és pénzed az átmeneti zavart kezelni, átvészelni. Kevés kiszolgáltatottabb helyzet van, mint hónap közepére pénz nélkül maradni. Ekkor jön a kölcsönkérés az ismerősöktől, a hitelkeretek felhasználása, a személyi kölcsön igénylése, esetleg uzsorakölcsön. Ha nem vigyázol, könnyen belecsúszhatsz az adósságcsapdába, melyből nem könnyű kijönni.

A megtakarítás összegyűjtése mellett az is komoly kihívás, hogy ne költsd el idő előtt. A tartalékhoz tényleg csak akkor nyúlj, ha az szükséges. Nehéz megállni a boltok, reklámok csábítását, de gondolj arra, hogy ezt az alapvető biztonságod érdekében teszed. Nem fogsz örülni, de legkönnyebben úgy tudod megelőzni, ha soha nem hagyod abba a megtakarítást. Akkor sem, ha már összegyűlt a biztonsági tartalékod.

A jövedelmed 5-10%-át tedd folyamatosan félre. Így előbb-utóbb arra is képződik kereted, hogy abból más, kisebb-nagyobb célodra is költhess. Mindezt fogyasztási kölcsön felvétele nélkül!

A biztonsági tartalék feletti részt szabadon fordíthatod olyan célokra, mint egy utazás, egy nagyobb ajándék, egy fogyasztási cikk (pl. telefon), vagy éppen egy gépkocsi vásárlása, annak finanszírozása. Gyűjthetsz karácsonyra, szülinapra is.

Mint minden kezdet, itt is a megtakarítás elkezdése és az első komolyabb összeg összegyűjtése a legnehezebb. Hiszen először ki kell gazdálkodnod az összeget a napi költségvetésedből. Célszerű megnézned, min tudsz esetleg spórolni. Ehhez pontosan ismerned, naplóznod kell a rendszeres bevételeidet és kiadásaidat. Amíg nem gyűlik össze a tartalék, addig tartózkodj a nagyobb vásárlásoktól. Ez lemondással, áldozatokkal jár, illetve az is előfordulhat, hogy tényleg nem tudsz félretenni. Ez esetben a bevételi oldal növelésének lehetőségén kell gondolkodnod.

Ha úgy érzed, hogy nem megy és nem tudod félretenni a havi jövedelmed 5-10%-át, akkor lehetőleg személyi kölcsönben, áruvásárlási hitelben se gondolkodj. Annak is legalább ennyi lesz a törlesztő-részlete.

4. rész: Megtakarítási program: biztonsági tartalék gyűjtéséhez (Kattints ide)

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!

Legfontosabb tudnivalók a pénzügyekről egyszerűen. A pénz, a hitel, a megtakarítás és a biztosítás használati útmutatója.

error: Content is protected !!