Hogyan állsz a pénzügyeidhez? A pénzügyi szemléleteden múlik. (Pénzvilága tanulmány 3. rész)

Depositphotos_22867120_xs

Hogyan gondolkodj a pénzről?


“Semmi sem jó vagy rossz önmagában, csupán a gondolkodás teszi azzá.” William Shakespeare


A gondolkodásnak nagy hatása van az életünkre. Az, hogy miről mit gondolunk, nagyban befolyásolja a döntéseinket.

A gondolkodásunk általában a múltunk öröksége. A szüleinktől ellesett minták, tanulmányaink, tudásunk, korábbi döntéseink, tapasztalataink eredményét tükrözik. De nagyban befolyásolja a minket körülvevő világ is, így a médiának különösen nagy felelőssége van a formálásában. Ha a televízióban folyton csak azt hallod, az interneten azt olvasod, hogy válság van, előbb utóbb hajlamos vagy azt gondolni. Még akkor is, ha nem érzel abból semmit. Ha folyton csak azt olvasod, kit és hol raboltak ki, képes vagy teljesen negatívan látni a dolgokat.

A hírek jönnek, mennek. Amit ma elolvasol, holnapra már a múlt. A gondolataidban, szemléletedben, a hozzáállásodban viszont észrevétlen nyomokat hagy. Ezektől csak a tények, tapasztalatok mentenek meg. Az, amit a két szemeddel a szélesebb környezetedben látsz. Légy nyitott és higgy inkább annak. Minden más csak valakinek a véleménye. Vagy igaz, vagy nem. Itt van például egy gyakori kérdés, miszerint növekszik a gazdaság vagy sem? Hát nézz körbe magad. Hogyan élnek az emberek a környezetedben? Van munkájuk, eljárnak nyaralni, folynak-e építkezések a környéken vagy sem?

A gondolkodás támogathat, de egyben vissza is foghat. A gazdasági válságra reagálhatsz úgy, hogy megújítod, képzed magadat. Kitalálhatsz új dolgokat az új helyzethez igazodva. De úgy is, hogy még egy adódó lehetőséggel sem élsz, hiszen úgysem lesz senki, aki megvenné a termékedet, szolgáltatásodat. Biztosan nem fog sikerülni.

Ha a szüleidtől mindig azt hallottad, hogy vállalkozni veszélyes, nem éri meg, sokszor még a gondolatát is elhessegeted, nemhogy kipróbálnád. Ha folyton azt hallod, Te ezt nem tudod megcsinálni, még a végén el is hiszed.

Ugyanahhoz a dologhoz állhatsz pozitívan, de negatívan is. A cselekedeted csak a gondolkodásodtól, a hozzáállásodtól függ!


“A negatív gondolkodás határt szab a teljesítménynek. Ha viszont ezt megfordítjuk, akkor a lehetetlen hirtelen nagyon is elérhetővé válik.” Amby Burfoot


A gondolkodás mindig viszonylagos. Ugyanarról a dologról az emberek többféleképpen is gondolkodhatnak. Nekem példaként a mezőgazdaság jut eszembe. Ha esik az eső, akkor az lehet, hogy éppen még jó a kukoricának, de búzának már nem, hiszen aratni kellene. Akinek kukoricája van, az örül, akinek búzája az panaszkodik. A sok eső annak jó, aki már elvetette a növények magjait, de nem jó annak, aki még csak most szeretné elkezdeni, mert  a gépekkel nem tud rámenni a földre. Nehéz olyan állapotot találni, amivel mindenki elégedett.

Azért mert Te úgy gondolod, az még nem biztos, hogy más is hasonlóan látja. Ebből születnek a legnagyobb konfliktusok. A saját gondolataidat szeretnéd ráerőltetni másokra, az alapján ítélsz meg embereket, formálsz véleményt. Hogy igazad van-e, egyáltalán nem biztos.

Sokszor elkerülhetnéd a fölösleges konfliktusokat, ha meghallgatnád mások jó tanácsait, ha megpróbálnád megérteni a másik fél álláspontját, és arra reagálni. Nemcsak a saját gondolataidon keresztül, a saját szemszögedből látni a világot.


“Ha a sikernek van titka, akkor az abban a képességben rejlik, hogy megértjük a másik ember nézőpontját és az ő szemszögéből is látjuk a dolgokat, nemcsak a sajátunkéból.” Henry Ford


A rendszeresen meghozott döntéseidből, reakcióidból alakulnak ki a szokásaid. A szokások beívódnak a gondolkodásodba, egyfajta automatizmusként viselkednek, miszerint ugyanarra a dologra, problémára ugyanazokat a válaszokat adod. Ezek az automatizmusok nagyon jó segítséget nyújtanak az életben, hiszen a napi rutin feladatokon nem kell hosszasan gondolkodnod, a tudatalattid észrevétlenül vezérel. De veszélyesek is lehetnek, hiszen egy rossz szokás a sok gyakorlás által annyira berögzülhet, hogy nehéz rajta változtatni. Szinte vakká tesz, észre sem veszed, hogy sorozatosan rosszul reagálsz esetleg egy problémára.

Egy sokat emlegetett, Albert Einsten idézet jut erről eszembe:


„Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen.”


Az életünk minőségét jelentősen javítja, ha minél több jó, támogató szokással rendelkezünk és igyekszünk mindenben a jót, a lehetőséget meglátni, pozitívan gondolkodni! Ez a pénzügyeinkre, illetve a pénz használatára is nagyon igaz.


Pénzügyi lehetőségek

Mivel járnak az elszalasztott lehetőségek?

Amikor döntesz valamiről, elindulsz egy irányba, akkor általában több dolog közül választasz. A döntésednek így mindig van egy lehetséges vesztesége, amelyet a közgazdaságtan elszalasztott lehetőségnek (opportunity loss) hív. Mivel az időd véges, így bármit is csinálsz, valami másra mindig nemet mondasz.

Amikor az írásaimat olvasod, akkor lehet, éppen a családodtól, a munkádtól veszem el a figyelmed. Ezért nem szeretnélek fölösleges információkkal terhelni, hiszen tudom, milyen sok más fontos dolog van még az életedben. És soha, de soha ne hidd el azt, hogy bármi is ingyen lenne az interneten. Legalább az időddel fizetsz érte, illetve a közben elszalasztott lehetőségekkel.

Szeretjük halogatni, késleltetni a döntéseinket. Még akkor is, ha úgy hisszük, hogy ennek nincs költsége. Pedig van, pont az elszalasztott lehetőségekből adódóan. Például tehetnénk időben az egészségünkért, a pénzügyeinkért, megelőzve egy esetleges későbbi bajt.

Továbbá a döntési képességnek megvan az az előnye is, hogy amit eldöntünk, abba előbb beleállunk, odatesszük magunkat és így gyorsabban haladunk a megvalósításban.

Ezért fontos, hogy legyen konkrét célod és köteleződj el mellette! A célok mindig a Te érdekeidet, vágyaidat szolgálják és iránymutatásul szolgálnak a cselekedeteidhez, a jövődhöz. Míg a céltalanság a legnagyobb idő és lehetőség rabló dolog. Ilyenkor a figyelmedet, energiáidat olyan dolgok kötik le, amelyek nem biztos, hogy előrébb visznek. Éled a megszokott mindennapjaidat, taposod a mókuskereket. És mindig ugyanoda fogsz visszajutni.

Ha követed a honlapom, akkor elindultál egy irányba, A pénzügyi ismereteid, szemléleted fejlesztésének egyik lehetséges módjával élsz.

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!

4. rész: Milyen szokások segíthetnek abban, hogy sikeresebb legyél a pénzügyekben?

5. rész: Pénzügyi termékismeret – megtakarítások

6. rész: Pénzügyi termékismeret – hitelek

7. rész: Pénzügyeid egyensúlyát a pénzügyi tervezés biztosítja

Legfontosabb tudnivalók a pénzügyekről egyszerűen. A pénz, a hitel, a megtakarítás és a biztosítás használati útmutatója.

error: Content is protected !!