Pénzügyi termékismeret – Megtakarítások (Pénzvilága tanulmány 5. rész)

love moneyMitől függ a megtakarításod eredménye?


A megtakarításod eredményére 3 tényezőnek van a legnagyobb hatása. A várható hozamnak, a költségeknek és az időnek.

1. Hozam

A hozamod döntő részben a vállalt kockázattól függ. A nagyobb kockázat felvállalása fejében magasabb hozamot várhatsz, de a kimenetele pont emiatt általában nem garantált. Van viszont egy befektetés, ahol akár 10% feletti éves hozam is elérhető alacsony kockázat mellett. Ez a lakástakarékpénztári megtakarítás, amit az állami támogatás tesz ennyire versenyképessé. A felhasználása kötött, de amennyiben lakással kapcsolatos célokban (vásárlás, felújítás) gondolkodsz, vagy szeretnéd a meglévő lakáshiteledet előbb kifizetni, akkor érdemes utánanézned.

2. Költségek

A költségekre, illetve az időre viszont közvetlen a ráhatásod. A költségeket előzetesen megismerheted, összehasonlíthatod és ez által csökkentheted. Hiszen választhatsz olcsóbb szolgáltatót. Az idő is csak rajtad múlik, miszerint mikor kezdesz el megtakarítani és mennyi ideig teszed.

3. Idő

A megtakarításod eredményét a legkönnyebben az idővel befolyásolhatod. Mindjárt meglátod, miért mondom ezt.

Tegyük fel, hogy éves 3% kamat és havi kamatjóváírás mellett, havi 10.000 forintot teszel félre. Amennyiben 10 évig megtakarítasz, akkor közel 1,4 millió forintod lesz a 10-ik év végére. Ellenben, ha 40 évig teszed, akkor több mint 9 millió forintod.  Ez több mint hatszor nagyobb összeg a kamatos kamat hatása miatt. Magasabb nominális kamatok mellett a különbség még sokkal szembetűnőbb.

A 9 millió Ft 10 év alatt történő összegyűjtéséhez pedig több mint 60.000 forintot kellene havonta félretenned, amely a legtöbb ember számára már nem reális alternatíva.

Minél előbb kezdesz el megtakarítani, annál kevesebbet szükséges félretenned és annál gyorsabban gyűlik össze a kívánt összeg.

4. A legfontosabb amit tenned kell!

Ha a megtakarításokkal kapcsolatosan lenne egy gondolat, amit mindenkivel megoszthatnék, az a következő lenne: Mindegy mekkora összeget, de minél előbb kezdj el rendszeresen félretenni. Legkésőbb a munkába állás után, de akár szülőként is elkezdhetsz a gyermeked számára takarékoskodni. Ha így teszel, a gyermekednek könnyen lehet akár 100 milliója is az életében. Ehhez havi 20.000 forintot kell 60 évig, 5%-os éves kamat mellett félretenni. Ha visszatekintünk az elmúlt évekre, ez nem tűnik lehetetlennek.

Amennyiben szeretnél többet tudni a rendszeres megtakarításról, olvashatsz róla részletesebben is a honlapon:

Rendszeres megtakarítás: Hogyan kezdj hozzá? (Kattints ide)

Hogyan takaríts meg a lakásvásárláshoz magas hozam és alacsony kockázat mellett? (Kattints ide)


Nyugdíj megtakarításKedvezményes nyugdíjcélú megtakarítások


Számos dologra, számos módon takaríthatsz meg. Ezek közül is az egyik legfontosabb  a nyugdíjas évekre történő előtakarékosság, gondoskodás.

Azt gondolom, biztosan eljutott már hozzád az információ, hogy a nyugdíjrendszerünket és így a leendő állami nyugdíjadat komoly kockázatok terhelik. A finanszírozás fenntarthatatlansága miatt nem számíthatsz túl sokra. Nem kell a messzi jövőre gondolni, hiszen már 10 éven belül komolyan érezhető lesz a hatása és 2050-re fog igazán kiteljesedni. Könnyű kiszámolni, ez a negatív hatás a mostani 30-40-es korosztályt fogja a legdrasztikusabban érinteni. Szerencsére, addig még van némi idő felkészülni, de ehhez cselekedni szükséges.

Számos termék segítségével takarékoskodhatsz, de csak háromhoz társul állami támogatási forma. Köszönhetően annak, hogy a szabályozó hatóságok is érzékelik a probléma súlyát, még akkor is, ha nem beszélnek róla teljesen egyértelműen. Valljuk be, nem sok sikerrel kecsegtet és ezért nem túl népszerű a nyugdíjak csökkentését szóba hozni.

Szóval nézzük a három megtakarítási formát.

1. Önkéntes nyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztárak törvényben szabályozott keretek között hivatottak biztosítani a nyugdíjcélú előtakarékosságot. A pénztári befizetéseid után személyi jövedelemadó (SZJA) visszatérítés vehető igénybe, mely évente 20%, de maximum 150.000 Ft. Ez az összeg a pénztári számládon kerül jóváírásra és automatikusan befektetésre. Fontos, hogy ezt csak akkor tudod igénybe venni, ha erre a fizetendő személyi jövedelemadód  fedezetet nyújt. Nyugdíjcélú felhasználás esetén, a pénztári számlán keletkező hozam pedig adómentes, kamatadó nem terheli.

2. Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ)

Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ) lényegében egy speciális értékpapírszámla, amely az öngondoskodás államilag támogatott lehetőségét nyújtja. Tetszés szerinti összegek, tetszés szerinti időpontban, ill. gyakorisággal helyezhetők el a NYESZ-en. Ebből értékpapírokat tudsz vásárolni. A NYESZ számlához is kapcsolódik SZJA visszatérítés, melynek mértéke szintén évi 20%, de maximum 100.000 Ft (2020 előtt nyugdíjba vonulóknál 130.000 Ft). A NYESZ-en lévő megtakarításod kamatadómentes, ha azt a nyugdíjba vonuláskor, de a számlanyitást követően minimum 10 év eltelte után használod fel. Egyéb esetben nemcsak a kamatadót, hanem az igénybe vett állami támogatást is vissza kell fizetned, 20%-kal növelt mértékben.

3. Nyugdíjbiztosítás

nyugdíjbiztosítás a legújabb lehetőség. Egy speciális életbiztosítás, amely akkor szolgáltat (fizet), ha

  • eléred a szerződés megkötésekor érvényes öregségi nyugdíjkorhatárt, vagy
  • az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt nyugdíjba vonulsz, vagy
  • legalább 40%-ot meghaladó mértékű, maradandó egészségkárosodás ér, vagy
  • meghalsz.

Tehát a biztosítás a lejáratát tekintve a nyugdíjkorhatárig tart (eddig köthetjük meg a biztosítási szerződést), de ezen belül előbb is szolgáltathat a fenti esetekben.

A nyugdíjcélhoz kötöttségért cserébe az állam évi 20%, de maximum 130.000 Ft SZJA kedvezménnyel támogatja a nyugdíjbiztosításra történő rendszeres és eseti befizetéseid. A támogatás a személyi jövedelemadódból kerül jóváírásra a nyugdíjbiztosítás egyenlegén. A maximális kedvezményt évi 650.000 Ft jövedelemadó fizetése esetén veheted igénybe.

4. Melyik nyugdíjcélú megtakarítást válaszd?

A három megtakarítási formát összehasonlítva, az adókedvezmény mértékek között nincs jelentős különbség. Ha kombinálod őket, maximum évi 280.000 Ft adójóváírást érhetsz el. Az SZJA kedvezmény kihasználását inkább az korlátozza, hogy 2 gyermek esetén már nem fizetsz annyi jövedelemadót, amiből a kedvezmény jóváírásra kerülhetne.

Ha pedig pusztán a költségelőnyöket nézzük, akkor inkább az önkéntes nyugdíjpénztár és a NYESZ felé húz a választásom, még akkor is, ha a nyugdíjbiztosítások nagyobb reklámot kapnak mostanában.

Amennyiben szeretnél a nyugdíjrendszer várható problémáiról és a nyugdíjcélú termékekről többet tudni, olvashatsz róla részletesebben is a honlapon:

Nyugdíj megtakarítás: Miért nem lesz nyugdíjad? (Kattints ide)

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!

6. rész: Pénzügyi termékismeret – hitelek

7. rész: Pénzügyeid egyensúlyát a pénzügyi tervezés biztosítja

Legfontosabb tudnivalók a pénzügyekről egyszerűen. A pénz, a hitel, a megtakarítás és a biztosítás használati útmutatója.

error: Content is protected !!