Állami támogatás meglévő lakáshitel után

Amennyiben 2018. január 1. után harmadik, vagy további gyermeked születik és rendelkezel jelzáloghitel, lakáshitel szerződéssel, akkor vissza nem térítendő állami támogatást vehetsz igénybe. Az állami támogatás a meglévő lakáscélú hiteled előtörlesztésre használható fel. Az állami támogatás igénybevétele érdekében a járási hivatalt kell felkeresned!

1.) Milyen hitel után vehető igénybe a lakáscélú állami támogatás?

A lakáscélú állami támogatás forintalapú, Magyarország területén lévő lakást, lakóházat, tanyát vagy birtokközpontot terhelő

  • 2018.01.01. előtt megkötött jelzáloghitel után, illetve
  • 2018.01.01. után megkötött lakáscélú hitel– vagy kölcsönszerződés után

igényelhető. A támogatás igénybe vehető a korábban forintosított deviza alapú jelzáloghitelekre, lakáshitelekre is.

2.) Mi az állami támogatás igénybevételének feltétele?

Az igénylőnek büntetlen előélettel kell rendelkeznie és nem lehet köztartozása. Az állami támogatást a házastársak és élettársak csak együttesen igényelhetik.

A hitel fedezetét képező lakásban az igénylő(k)nek legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük. Együttes igénylés esetén, ha az egyik igénylő nem adósa a jelzáloghitelnek, lakáshitelnek, akkor az igénylőn kívül más adós nem lehet a szerződésben.

A támogatásra jogosultság feltétele, hogy az igénylő(k)nek 2018.01.01. után születik  vér szerinti gyermeke vagy örökbefogad(nak) gyermeket. A várandósság 12. hetét betöltött magzat után is igényelhető a támogatás. Ugyanazon gyermekre csak egyszer vehető igénybe az állami támogatás.

3.) Mekkora az állami támogatás mértéke?

A támogatás a harmadik és minden további gyermek után jár, melynek összege gyermekenként 1 millió Ft. A támogatás célja kötött, a jelzáloghitel, illetve lakáshitelből fennálló tartozás csökkentésére használható fel. A támogatás nem lehet több, mint a kérelem benyújtásának időpontjában fennálló jelzáloghitel, lakáshitel tőketartozásának és annak járulékainak összege.

4.) Mit csinálj, ha szeretnéd a támogatást igénybe venni?

A lakáscélú állami támogatás igénybevételére vonatkozó kérelmet a járási hivatalnál kell benyújtani. A támogatásra való jogosultság feltételeit a járási hivatal ellenőrzi. A járási hivatal keresi meg a pénzügyi intézményt is, hogy a jelzáloghitellel kapcsolatos adatokat bekérje.

Ezt követően a járási hivatal határozattal dönt a támogatásról és megküldi az igénylő(k)nek, illetve a pénzügyi intézménynek. A pénzügyi intézmény a határozat beérkezését követő 4 napon belül automatikusan végrehajtja az előtörlesztést.

A pénzügyi intézmény az előtörlesztésért a támogatott személy terhére díjat és egyéb költséget nem számíthat fel.

Amennyiben részletesebben is érdekelnek a támogatás feltételei, akkor a 337/2017. (XI.) Kormányrendeletben tudsz utána nézni, illetve érdeklődj a járási hivatalnál.

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!