Megtakarítási program: a biztonsági tartalék lehetséges helye

Financial stream. 3D image. The isolated illustrationElőző

Milyen megtakarítási terméket használj a biztonsági tartalékod gyűjtéséhez?

Ha jobb megoldást keresel annál, hogy a párnád alatt gyűjtsd a biztonsági tartalékod, akkor szükséged van valamilyen megtakarítási megoldásra.

Ez esetben egy olyan megtakarítási formát célszerű választanod, ami kellően rugalmas. Melynél szabadon eldöntheted, hogy havonta mennyit szeretnél félretenni és nagyobb összegek eseti befizetésére is lehetőséget nyújt.

Továbbá legyen

  • alacsony a kockázata. Te szeretnéd a biztonsági tartalékod kockára tenni?
  • gyorsan és egyszerűen felvehető, hiszen bármikor szükséged lehet rá.
  • alacsony költségű, hogy fenntartása ne vigye el a hozamát. Meg tudd vele őrizni a pénzed értékét.

A fenti szempontoknak leginkább az úgynevezett banki megtakarítási programok felelnek meg.

A konstrukció lényege nagyon egyszerű. Ezért relatíve olcsó és könnyen átlátható, mely nem egy utolsó szempont.

A rendszeres befizetéseid egy a bank által előre meghatározott, garantált hozamú megtakarításba kerülnek befektetésre. Hasonlóan működik, mint egy betét, csak nem kell hozzá egyszerre nagyobb összeggel rendelkezned és nem kell újra és újra lekötnöd a pénzed sem. Ez automatikusan történik. Amit befizetsz, az mindig hozzáadódik a számládon addig gyűjtött pénzhez és természetesen kapod utána folyamatosan a kamatot. A megtakarításodra a bank előre meghirdetett kamatot fizet, mely a betétek szintjén van, azzal versenyképes. A kamat bizonyos időszakonként természetesen változik, de egy adott időszakra előre mindig garantált. Ami még jó benne, hogy konstrukciótól függően, jellemzően naponta, vagy havonta kerül a kamat a számlán jóváírásra. Ha kiveszel belőle, általában annyi a büntetésed, hogy az aktuális hónapra nem kapsz kamatot. A számlavezetésnek, illetve a pénz felvételének van költsége, de nem leszel megkopasztva.

Létezik olyan verziója is, ahol szabadon megválaszthatod, milyen megtakarítási eszközbe kerüljenek a befizetéseid befektetésre. Ekkor többnyire befektetési alapok közül választhatsz, az alacsony kockázatú pénzpiaci alapoktól kezdve a közepes kockázatú kötvény-, illetve a magas kockázatú részvényalapokig. Mindezt általában magasabb költségek és banki hozamgarancia nélkül. Ha a nagyobb hozam reményében hajlandó vagy a betéteknél némileg nagyobb kockázatot vállalni, akkor ez is jó megoldás lehet. Arra azonban figyelj, hogy diverzifikáld, oszd meg a megtakarításaidat. Ne tegyél minden tojást egy kosárba. Megtakarításod csak egy kisebb részét képezzék a kockázatos befektetések és inkább az alacsony, valamint a közepes kockázatú eszközosztályokat preferáld. A biztonsági tartalékot fektesd jellemzően alacsony és csak kisebb részben közepes kockázatú eszközökbe.

A banki megtakarítási programmal csak bankfiókban találkozhatsz. Mivel az alacsony költségszintje nem teszi lehetővé jutalék kifizetését, így ügynökök nem is árulják. Helyette náluk az úgynevezett unit-linked biztosítások érhetők el, melyek többé-kevésbé ugyanezt nyújtják, csak nagyságrenddel nagyobb költségekkel. Ezzel a termékkel külön is foglalkozom majd.

A bank sem keres túl sokat ezen a terméken. Így ha meg is említik, nem fognak túlzottan agitálni rá, hogy igénybe vedd. Ettől függetlenül számodra megfontolásra érdemes ez a megoldás.

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!

Legfontosabb tudnivalók a pénzügyekről egyszerűen. A pénz, a hitel, a megtakarítás és a biztosítás használati útmutatója.

error: Content is protected !!