Van-e összefüggés a devizahitel probléma és a brókerbotrány között?

brókerbotrányMég le sem zárult a hitelesek megsegítésére kitalált elszámolás és forintosítás, máris újabb probléma vár megoldásra. A Buda-Cash, a Hungária Értékpapír Zrt. és a Quaestor nevével fémjelzett brókerbotrány nem kevés fejfájást okoz az ügyfeleknek. Úgy tűnhet teljesen mindegy, hogy hitellel vagy megtakarítással rendelkezünk, egyaránt pórul járhatunk. Nézzük meg mi a hasonlóság a két ügyben és mi az, amit tanulhatunk belőle.

Utólag mindenki okos és

  • keresi válaszokat, hogy alakulhatott ki két ilyen nagyságrendű probléma.
  • magyarázza, mire kellett volna odafigyelni, mik voltak a gyanús jelek.

Az igazság azonban az, hogy sokan, sokat vesztettek és számukra a magyarázatok már nem szolgálnak vigaszul. Se a hitelek elszámolása és forintosítása, se az OBA, se a BEVA nem fog mindenkinek teljes kártalanítást nyújtani.

Senki nem látta előre az eseményeket és azt gondolom, hogy ezeknek a problémáknak a bekövetkezésére az embereknek nem volt befolyása.

Akinek hitelre volt szüksége az devizahitelben gondolkodott, hiszen a forint hitelek nagyságrendekkel voltak drágábbak. Aki pedig a megtakarítását szerette volna gyarapítani az miért is aggódott volna a több éves szakmai háttérrel rendelkező cégek miatt. Abban bíztak, hogy ismert cégeknél ilyen nem fordulhat elő. Azt hitték, ennyi ideig csak szabályosan lehet működni. Tévedtek!

Ha az embereknek nem volt befolyása az eseményekre, akkor ki előzhette volna meg a bajt?

Szerintem ez felügyeleti feladat lett volna. Ahogy a devizahitel probléma kicsúcsosodása után láthattuk, hogy a pénz és tőkepiacot felügyelő, illetve szabályozó hatóságok megkésve bár, de mederbe terelték a hitelezési folyamatokat, ugyanúgy a brókerbotrány után is megindult a szabályozói gőzhenger és a kártalanítás. További izgalmas kérdés, hogy ez utóbbi számlát ki fogja állni. Az adófizetők? Vagy a többi tisztességesen működő és a szabályokat betartó pénzügyi vállalkozás?

Láthatjuk, hogy megint kullogunk az események után és ezek már mind csak utólagos reakciók, csak a jövőre vonatkoznak. Mert az ilyen rendszerszintű kockázatokat csak szakértői, felügyeleti, szabályozói szinten lehet és kell megelőzni, kezelni.

Tudom, hogy nyugtalanítóan hangzik, de az emberek megint megtapasztalhatták, hogy elsősorban magukra számíthatnak.

Ha nem is lehet elkerülni az ilyen kockázatokat, a hatásait lehet csökkenteni. Gondolok itt arra, hogy ne adósítsuk el magunkat teljesen, illetve ha nagyobb összegű megtakarításokkal rendelkezünk, akkor azokat ne egy helyen tartsuk. Lehet, hogy rövidtávon veszítünk, de legalább nem mindenünket és van esélyünk újra felállni! Ehhez pedig foglalkoznunk kell a pénzügyeinkkel, fejleszteni szükséges a pénzügyi ismereteinket.

Márpedig a jövőben is leselkednek ránk hasonló veszélyek. Elég csak a nyugdíjproblémára gondolni. A különbség viszont az, hogy ott már ezermilliárdokról fog szólni a történet és nem lesz senki, aki be tudná majd tömni helyetted a hiányzó lyukat. A nyugdíjproblémáról itt olvashatsz (Kattints ide!).

Ha pedig a hitelekkel kapcsolatos elszámolásról és forintosításról szeretnél minden fontos információt megtudni, akkor itt teheted meg (Kattints ide!).

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!