Hitelfelvétel 10 nélkülözhetetlen aranyszabálya

hitelfelvétel aranyszabályMik a hitelfelvétel legfontosabb szabályai?

A pénzügyi termékek és köztük a hitelek világa nagyon bonyolult lett. Míg 20-30 évvel ezelőtt csak néhány pénzügyi szolgáltató, néhány pénzügyi termékével találkozhattál, addig mára megszámlálhatatlan pénzügyi termék közül választhatsz. Anno még megspórolhattad volna a pénzügyi ismeretek tanulását, de mára drága mulatság lett nem érteni a pénzügyekhez. Gondolj akár a befektetések, akár a hitelfelvétel kockázataira.

Már nem az a kérdés, hogy miként vegyél fel hitelt. És nem is az, hogyan kaphatnál minél nagyobb összeget. Sokkal fontosabb, hogy mennyibe fog ez kerülni vagy az, hogy a felvett hitel a későbbiekben se okozzon problémát Neked.

Az elmúlt időszak eseményeiből, a hitelezési válságból nagyon sokat tanulhatunk. A Hitelfelvétel 10 nélkülözhetetlen aranyszabálya megmutatja, hogy melyek a múlt legfontosabb üzenetei számodra, amelyeket egy hitelfelvétel során érdemes figyelembe venned.

1. A hitel egy speciális termék

Ha rendeltetésszerűen használod nemcsak a Te életed segíti, hanem pozitív hatása lesz a gazdaságra és az állam működésére is. Problémát akkor okoz, ha rosszul bánsz vele. Épp ezért a hitelekhez is tartozik használati útmutató, melyet ismerned kell, különben a hitel nagyon veszélyes lehet!

2. Takaríts meg!

A hitelfelvételt sokszor elkerülheted pusztán azzal, ha elkezdesz megtakarítani. Ehhez türelemre és lemondásra van szükség. Ha képes vagy  egy hitelt rendszeresen fizetni, akkor meg is tudsz takarítani. Ha pedig a saját pénzed költöd és nem a bankét, akkor általában sokkal jobban megnézed, hogy mire mit fizetsz ki.

3. Gondold át!

Mielőtt hitelt szeretnél, gondold át, biztosan szükséged van-e rá. Mérlegeld, hogy mit nyerhetsz, és mit veszíthetsz vele. Ne hozz elhamarkodott döntést!

4. Ne dönts érzelmi alapon!

A hitel hosszú távú döntés. Ezért nem szabad pusztán érzelmi alapon döntened róla. Gyűjts minél több információt, kérdezz meg szakértőket is!

5. Tekintsd át a pénzügyeidet!

Hitelfelvétel előtt tekintsd át a pénzügyi helyzetedet. Ne vállalj az erődet meghaladó pénzügyi elköteleződést. A vágyaid ne írják felül a veszélyérzeted. Ha szükséges, tudj nemet is mondani! Amikor nemet mondasz valamire, egyben igent is mondasz valami másra.

6. Ismerd meg a hiteleket!

Mielőtt bárkiben megbíznál, kerülj képbe te is a hitelekről! Ne csak az árakat, de a hitelek egyéb jellemzőit is ismerd meg, hogy tudj kérdezni, legyen véleményed. Tudd, hogy miről döntesz! Nem kell szakértővé válnod, de egy alapfokú ismeret mindenképpen szükséges.

7. Tájékozódj!

Tájékozódj az interneten. Hasonlítsd össze több bank ajánlatát is. A saját bankodon túl keress fel más bankokat is. Jelzáloghitel esetén vegyél fel kapcsolatot egy hitelközvetítővel, aki szolgálhat plusz információval, illetve az ügyintézésben is tud segíteni. Használd őket a saját céljaidra!

8. Értsd meg!

Válassz olyan hitelt, amelynek érted a működését, a kockázatait!

9. Gondolkodj hosszú távon!

A hitellel kapcsolatos teendőd nem ér véget a hitel felvételével. A futamidő alatt különböző kockázatok kerülhetnek felszínre, a Világ is változhat és Neked is különböző igényeid merülhetnek fel a hitel kapcsán. Készülj fel ezekre előre!

10. A Te döntésed!

A hitel kiválasztásában és felvételében Neked kell az igent kimondani és nem másnak. Kérj segítséget, de a döntés a Te kezedben van. Senki más nem fogja a hitellel járó felelősségét átvállalni Tőled. A döntésre ezért előzetesen fel kell készülnöd! A Te döntésed, hogy csak úszol az árral, vagy folyamatosan képzed magad és tudatosan irányítod az életed.

 

Legfontosabb tudnivalók a pénzügyekről egyszerűen. A pénz, a hitel, a megtakarítás és a biztosítás használati útmutatója.

error: Content is protected !!