Hogyan érd el az anyagi biztonságot és az anyagi függetlenséget?

anyagi függetlenségA pénz nem boldogít, de próbálj meg élni nélküle!

Nem fog menni, hiszen életünk szerves része. A pénzhiányból fakadó mindennapi gondok megkeserítik az életed. Üres zsebbel a boltban nem fogod magad jól érezni. Ahhoz, hogy boldog légy, szükséged van valamennyi re. Legalább annyira, hogy ne kelljen napról-napra élned. Legyen elegendő a mindennapi életedhez. Továbbá rendelkezz legalább annyi megtakarítással, amellyel áthidalhatod a nem várt eseményeket, pénzügyi nehézségeket. Ha mindezt kipipáltad, akkor tényleg elmondhatod, hogy anyagilag biztonságban vagy. És a boldogságodnak nem lesz akadálya a pénz, hanem sokkal inkább más dolgokra figyelhetsz.

1. Mennyi pénzre van szükséged az anyagi biztonsághoz?

Könnyen ki tudod számolni, csak írd össze hozzá, hogy havonta mennyi pénzre van legalább szükséged. Az élelmiszerekre, a háztartási eszközökre, az utazásra, a rezsire. A legfontosabb dolgokra, amiket nem tudsz nélkülözni.  Ha ezzel megvagy, akkor számold ki a szükséges biztonsági tartalékod összegét (bővebben itt is olvashatsz róla). Számolj úgy, hogy legalább fél évre, de inkább egy évre elegendő legyen a biztonsági tartalékod. Ha például havonta 200.000 Ft-ból tudsz megélni, akkor az anyagi biztonságodhoz rendelkezz legalább 2,4 millió Ft biztonsági tartalékkal.

Akik több pénzt keresnek, mint amiből havonta kényelmesen megélnek, általában úgy érzik, hogy anyagi biztonságban élnek. Függetlenül attól, hogy alig rendelkeznek megtakarítással és nem tesznek rendszeresen félre. Teljesen elköltik a jövedelmüket. Azt gondolják, hogy az életük végéig ennyit fognak keresni. Azonban nagy csalódás érheti az embert, ha véletlenül elveszti a munkahelyét, megbetegszik vagy történjék bármi, ami a havi pénzcsapot elzárja. Rendszeres jövedelem és biztonsági tartalék nélkül az anyagi biztonság gyorsan köddé válhat.

2. Mennyi pénzzel kell rendelkezned az anyagi függetlenséghez?

Sokan vannak, akik már anyagi biztonságban élnek. Ők sokszor már az anyagi függetlenség elérésén álmodoznak. Anyagi függetlenségnek azt tekintem, amikor rendelkezel annyi pénzzel, vagy olyan jövedelemtermelő eszközzel, amiből az életed végéig megélhetnél. Amiből az állami nyugdíjkorhatár elérése előtt nyugdíjaztathatod magad. Amivel kiléphetsz a mókuskerékből és nevethetsz a világon. Gondolom, Te sem szeretnél 70 éves korodig dolgozni.

Szerencsére az anyagi függetlenséghez szükséges összeget is kikalkulálhatod. Ez esetben viszont nem 1 évnyi megtakarítással kell számolnod, hanem a várható hátralévő életedet kell figyelembe venned. Lényegében egy életjáradékot kell számolnod. Mekkora tőkével kell ahhoz rendelkezned, hogy az életed végéig kitartson? Nyilván azt is figyelembe kell venned a számításnál, hogy az induló tőkéd évről évre nőhet a befektetésed eredményével, míg az infláció miatt csökken a vásárlóértéke.

Számos életjáradék kalkulátort találhatsz hozzá a neten. Ha például szeretnél 50 évesen ”nyugdíjba vonulni” és a hátralévő 30 évben éves 3 millió Ft jövedelmet kapni, akkor közel 60 millió Ft induló tőkével kell rendelkezned éves 3%-os reálhozamot (inflációt meghaladó hozamot) feltételezve.

Természetesen kalkulálhatsz azzal is, hogy

  • később ”nyugdíjaztatod” magadat, vagy
  • a tőkéden magasabb reálhozamot érsz el, esetleg
  • nem lesz szükséged évente 3 millió Ft-ra, illetve
  • a nyugdíjkorhatár elérésekor némi állami nyugdíjra is számíthatsz.

Ezen esetekben kisebb összeg is elegendő lehet. A leggyorsabban viszont akkor vonulhatsz el a gondtalan nyugdíjas éveidre, ha

  • minél korábban kezdesz el, minél többet megtakarítani és
  • értesz a pénzügyekhez, mely tudás segítségével gyorsabban gyarapíthatod a pénzed. 

3. Mi az a négy dolog ami az anyagi biztonság és anyagi függetlenség eléréséhez szükséges?

a.) Elhatározás

Az első dolog az elhatározás, a cél kijelölése, miszerint szeretnél anyagi biztonságban, anyagi függetlenségben élni. Sokan vágyakoznak, sokan álmodoznak róla, de az álmodozást általában nem követi elhatározás, illetve cselekvés sem.

b.) Tervezés

Amennyiben megvan az elhatározásod, akkor meg kell tervezned, hogy mekkora összegre van szükséged ennek eléréséhez, illetve hogyan és mikorra szeretnéd a célod megvalósítani. Amikor ezt tervezed, vedd figyelembe a várható nagyobb kiadásaidat is, hiszen ahhoz is szükséged lesz pénzre. Illetve a tervezéshez tisztán kell látnod a havi rendszeres bevételeidet és a kiadásaidat. Azt, hogy mennyi pénzre van szükséged havonta, illetve mennyi marad meg belőle.

c.) Keress többet, mint amennyit költesz

Az anyagi biztonság, illetve az anyagi függetlenség elérésének nélkülözhetetlen feltétele, hogy havonta többet keress, mint amennyit költesz. Tehát havonta minél nagyobb megtakarításod képződjön. Amíg ezt nem tudod megvalósítani, addig hiába is álmodsz az anyagi biztonságról. Azon kell gondolkodnod, hogyan kereshetnél többet, illetve költhetnél kevesebbet.

d.) Kitartás

Valószínűleg hosszú évekbe fog telni, amíg eléred a célod. Ez a legnehezebb rész, hiszen az emberek általában rövidtávon gondolkodnak, míg a messzi jövőbe nyúló célok megvalósítását halogatják. Ezért fontos a kitartás, hogy ne add fel, ne hagyd abba a megtakarítást. Legalább évente pedig nézz rá, hogyan állsz, változott-e bármi a korábbi tervedhez képest.

Amennyiben a fentiekre odafigyelsz, illetve foglalkozol a pénzügyeiddel, fejleszted a pénzügyi ismereteidet, úgy nagyobb eséllyel eléred az anyagi biztonságod és az anyagi függetlenséget.

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!