Hogyan és miért spórolj!

spórlás és takarékoskodásA spórolásból szinte divat született. Nyugodtan tekinthetjük pénzügyi szokásnak is. Az interneten százával találni tippeket, hogyan csináld. Valakinek kényszerűség, valaki pedig úgy takarékoskodik, hogy nem igazán lenne rá szüksége. Pedig azt gondolhatnánk, hogy spórolni nem jó dolog.

Spórolás = lemondás

Spórolás = kevés van valamiből

Spórolás = nem teheted meg

1.) Mi a célja a spórolásodnak?

Szerinted spórolni rossz? Szerintem nem feltétlenül. A spórolás magasabb célt is szolgálhat az életedben. Nem beszélve arról, hogy különösebb tudást, illetve speciális képességet sem igényel. Inkább elhatározás és nagyobb tudatosság szükséges hozzá. Az is lehet, hogy különösebb lemondással sem jár. Pusztán olcsóbban elégíted ki az igényeidet. Ha például spórolsz a biztosításaid díján vagy a banki költségeiden, nem fogod lemondásként megélni.

A spórolási módszereid pénzügyi szokásoddá alakulhatnak, észrevétlenül beépülve az életedbe. Ehhez viszont az kell, hogy a spórolásnak értelmet adj. Ne kényszerűségnek, ne életstílusnak tekintsd, hanem egy eszköznek a céljaid eléréshez. Spórolhatsz lakásra, a gyermeked taníttatásra, a nyugdíjadra, arra, hogy 10 év múlva anyagilag független legyél. Sokkal szívesebben teszed, eredményesebb leszel benne és el is érsz vele valamit.

Van, aki a spórolást összekeveri a megtakarítással. Holott a spórolásból csak akkor lesz megtakarítás, ha félre is teszed. Addig csak tudatos vásárlásnak nevezném. Lehet, hogy amit ma megspórolsz, azt holnap el is költöd másra.

A spórolást nem érdemes túlzásba vinned! Ha mindenre apró forintra odafigyelsz, csak azon fog az eszed járni. Mindent az áron keresztül fogsz mérni és mindenben csak a spórolás lehetőségét keresed. Itt egy forint, ott egy ötös. Ha mindent megvonsz magadtól, akkor elfelejted élni az életed, feleslegesen vonod meg magadtól az örömöket! Márpedig nem a spórolás a végcél, hanem az, hogy boldog légy! Ehhez pedig a spórlás csak egy eszköz.

2.) Nem a spórolás az egyetlen eszköz

A mérlegnek mindig két oldala van. Fordíthatsz időt a bevételeid növelésére és a kiadásaid csökkentésére egyaránt. Spórolni csak a bevételeidből tudsz, tehát akkor leszel a leghatékonyabb, ha a bevételeid növelésére is koncentrálsz. Minél jobban húzod a nadrágszíjat, annál jobban fog fájni. Előbb utóbb nem lesz lehetőséged tovább spórolni. A bevételeid növelésének azonban nincs felső korlátja. 

3.) Mire figyelj a spórolásnál?

A legnagyobb kiadásaidból tudsz a legtöbbet spórolni. Azokra érdemes tehát elsődlegesen odafigyelned. Beleértve a háztartásod rezsijét, az élemiszerek költségeit és bár nem gondolnád, de a pénzügyi szolgáltatások díjain is sokat megtakaríthatsz. Ezen területekre érdemes a legelőször koncentrálnod. Ehhez viszont először tudnod kell, hogy mire mennyit költesz havonta.

A fogyasztói szokások azt mutatják, hogy átlagosan a jövedelmünk közel 10%-át alkoholos italokra, illetve szénsavas üdítőkre költjük. Amennyiben ennek a felét meg tudnánk spórolni máris havonta közel 10.000 Ft-al lehetnénk gazdagabbak. Aki pedig rendszeresen dohányzik és naponta legalább egy doboz cigarettát elszív, annak havonta közel 30.000 Ft-al maradhatna több a zsebében. Nem beszélve arról, hogy valószínűleg az egészségére is kevesebbet kell majd költenie.

Tudom, hogy ezek a dolgok sok ember számára tabunak számítanak, de elmondható, hogy szinte minden embernek van rá lehetősége, hogy spóroljon. A kérdés azonban az, hogy van-e olyan vágya, van-e olyan célja, ami miatt hajlandó ezt a döntést meghozni. 

4.) Van-e más eszköz a spóroláson kívül?

Van aki már odáig jutott, hogy mindenen spórol és még így sem jön ki a hónap végén a fizetéséből. Egyszerűen rossz helyen keresi a megoldást. A túlzott spórolás sokszor nagyobb áldozatot jelent az életminőségben, mint amit el lehet vele érni. A spórolás helyett sokkal jobban járna, sokkal hatékonyabb lehetne, ha a bevételeit kezdené el növelni. A spórolásra szánt időt és energiáit a bevételeinek növelésére fordítaná mégha ez nehezebb is.

Vannak olyanok is, akik mindent csak ingyen, vagy akciósan szeretnének. Az interneten is rengeteg tudás érhető el ingyen. Sőt kaphatsz ingyenes pénzügyi tanácsadást is. Az ingyenességnek azonban megvan az a veszélye, hogy a minőség rovására megy. Az igazán értékes, a ténylegesen működő dolgoknak általában megkérik az árát. Te odaadnád az aranytojást tojó tyúkot ingyen? Aligha.

Ha ingyenes tanácsadást követsz, akkor lehet, hogy nem oda érsz, ahova szeretnél. Lehet, hogy sokkal hosszabb úton és lehet, hogy sokkal többe is kerül majd a végén, mint gondolnád.

Mint minden másban a spórolásban is érdemes az arany középutat megtalálni. Legalább annyira fontos a bevételeid növelésével is foglalkozni és nem bűn az értékes dolgok árát megfizetni.

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!