Hogyan spórolj lemondás nélkül?

Avagy hogyan keress pénzt a költéseid után?

Sokan azt gondolják, hogy a spórlás mindig lemondással jár. Pedig vannak olyan módszerek, amivel nem kell semmiről lemondanod, pusztán egy kis tudatosság szükséges hozzá. Vásárolhatsz akciósan a kuponos oldalakon, vagy megtalálhatod a legolcsóbb ajánlatot az internetes áruösszehasonlító oldalak segítségével is. Van azonban egy pénzügyi termék, amivel a vásárlásaid után automatikus kedvezményben részesülhetsz. 

1. Mi az a vásárlói kártya?

Biztos Te is számtalan kártyával rendelkezel a pénztárcádban. Bankkártyával, illetve sokféle kedvezménykártyákkal, amikkel olcsóbban vásárolhatsz. Létezik azonban egy olyan pénzügyi termék, ami ötvözi e két kártya előnyeit. Egyszerűen fizethetsz vele a boltban és mindezt olcsóbban – pénzt keresve is – megteheted. Nem beszélve arról, hogy a meglévő kedvezménykártyád használatáról sem kell lemondanod. Sőt együtt használva  még nagyobb megtakarítást tudsz elérni!

Lehet, hogy hallottál már a termékről, hiszen minden banknak van és meglehetősen népszerű. Általában ez egy hitelkártya, de ne ijedj meg, mert nem a klasszikus formájában. Igaz, ha fizetsz vele a boltban, akkor a hitelkereted terhére teszed, tehát a bank pénzét költöd. Azonban a vásárlásaid után bank kedvezményt ír jóvá a számládon. A kedvezmények típusa és összege bankonként eltérő. Valaki minden vásárlás után visszatérít egységesen 2%-ot. Míg mások attól függően adják a kedvezményt, hogy hol és mit vásároltál.

Ezt a kártyát inkább nevezném ezért vásárlói kártyának, de csak ha jól használod. Ez azt jelenti, hogy a felhasznált hitelkeretedet mindig teljes összegben fizesd vissza a megadott határidőre és ne vegyél fel vele készpénzt. Ha ezt nem tudod betartani, akkor a termék nem Neked való és óva intelek tőle.

2. Hogyan működik a vásárlói kártya?

Nézzünk két rövid példát, mikor is éri ez meg Neked. Tegyük fel, hogy minden kártyás vásárlásod után visszakapsz egységesen 2%-ot. A kártyád pedig havonta 1.000 Ft-os költséggel jár. Így akkor éri meg a kártyát igénybe venned, ha legalább a kártya költségeit meghaladó kedvezményt tudsz elérni!

Amennyiben havonta 100.000 Ft-ot költesz úgy 1.000 Ft (100.000 Ft*2% -1.000 Ft) a havi nyereséged.

Ahogy, írtam vannak olyan kártyák is, ahol specifikusak a kedvezmények.

Vásárlás típusa Élelmiszer Benzin Ruházat Műszaki cikk Drogéria
Vásárlás összege (Ft) 35.000 15.000 15.000 75.000 10.000
Kedvezmény mértéke 1% 1% 3% 5% 2%
Kedvezmény összege 350 Ft 150 Ft 450 Ft 3.750 Ft 200 Ft

Ez esetben a kedvezmény havi szinten 4.900 Ft, tehát 3.900 Ft a tiszta nyereséged. De ahogy látod, a műszaki cikk vásárlása után kaptál 3.750 Ft-ot. Viszont nagy valószínséggel nem fogsz minden hónapban új televíziót vásárolni. Ezért fontos, hogy felmérd mennyit és mire költesz rendszeresen. Amint a fenti példa mutatja, a műszaki cikk nélkül 150 Ft a rendszeres nyereség. Igaz, hogy nem sok, de semmi különöset nem kell érte tenned! Sok kicsi sokra megy a mai világban, nem beszélve a nagyobb költések esetén!  

Érdemes arra is odafigyelned, hogy a kártyák többségénél maximalizálva van az igénybe vehető kedvezmény összege. Azonban a kártyádtól és a vásárlásaidtól függően, így is általában 20.000 – 40.000 Ft közötti kedvezményt tudsz elérni éves szinten.

Azt gondolom, megéri ennek a lehetőségnek utánanézni a bankodban és akár a klasszikus hitelkártyádat is lecserélni erre. Figyelj viszont a használatára, ellenkező esetben a banknak fogja megérni.

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!