Hogyan takaríts meg? Ime a legegyszerűbb megtakarítási ötlet.

megtakarításAzzal, hogy spórolsz, még nem takarítasz meg. Pusztán kevesebbet költesz, avagy több mindent tudsz megvásárolni ugyanabból a pénzből. Megtakarítás akkor lesz belőle, ha a megspórolt pénzt félre tudod tenni. Legyen az egy malacpersely, egy megtakarítási számla, egy életbiztosítás, de számos egyéb megtakarítási lehetőség közül válogathatsz.

A spórolás szinte iparággá fejlődött. Számtalan internetes oldal foglalkozik vele, nem beszélve a rengeteg kuponos akcióról, a leárazásokról, az áru összehasonlító oldalakról. Szóval, ma már szinte mindenhez hozzájuthatsz kedvezményesen. Legalábbis ha keresel, akkor nagy valószínűséggel találsz egy akciós árat. Az akciók annyira beépültek a mindennapi vásárlási szokásainkba, hogy szinte az az érzésed, ha nincs valamire kiírva, hogy AKCIÓ, akkor az már biztosan drága. Ha pedig valamilyen akciós időszak van meghirdetve, egyből az az érzésed, hogy most kell vásárolnod, mert biztosan megéri.

A megtakarításokról ellenben azt olvashatjuk, hogy kevesen rendelkeznek vele. A legtöbben pedig rövidtávra, a nem várt eseményekre tesznek félre, úgymond biztonsági tartalékként.

Hogy miért nem takarítanak meg az emberek? A legtöbben valószínűleg azt válaszolják, hogy nem tudnak félretenni, hiszen sok ember tényleg napról-napra él. De közel sem annyian, ahányan nem rendelkeznek ma Magyarországon megtakarítással.

Sokan vannak, akik egyszerűen csak nem foglalkoznak vele. Addig költenek, amíg a számlájukon van pénz. Ha pedig kicsit túlcsúsznak, még mindig ott van a bankszámlahitel, vagy a hitelkártya. Amíg az ember kijön a pénzéből, nem gondol arra, hogy ez a jövőben esetleg megváltozhat és ezért inkább félre is tegyen valamit.

Mások úgy gondolkodnak, hogy minek pár ezer forintot félretenni. Úgyis sokára lesz belőle egy ”látható” összeg. Ilyenkor a rövid távú gondolkodás felülírja a hosszú távút, hiszen mindenhol azt olvashatod, hogy most vásárolj, most élvezd az életet!

A pénzköltés olyan, mint a vízfogyasztás. Amíg van víz, amíg a csapból folyik, addig nem igazán gondolunk arra, hogy mekkora érték és esetleg takarékoskodni kellene vele, hogy a jövőben is legyen. Ha Afrikában élnénk, biztosan máshogy tekintenénk a vízre és jobban vigyáznánk rá. Foglalkoznánk vele és megtanulnánk helyesen bánni vele.

Ha elfogy a pénzkészletünk, ha kiapad a pénzforrásunk, ugye milyen jól jönne egy ”víztározó”. Egy ilyen ”víztározót” általában csak hosszabb idő alatt, tudatosan lehet feltölteni, melyhez nélkülözhetetlenek a pénzügyi ismeretek.

Az a véleményem, hogy a legtöbben megtehetnék, hogy havonta legalább 5.000-10.000 Ft-ot félretegyenek, mégsem teszik.

A megtakarítás legegyszerűbb módja, ha a számládra beállítasz egy havi állandó átutalást. Ezzel egy előre meghatározott összeget, egy előre meghatározott időpontban havonta átutalsz egy kiválasztott megtakarítási termékbe. Az állandó átutalást pedig célszerű arra az időpontra beállítanod, amikor érkezik a fizetésed. Így szinte észre sem fogod venni a “hiányzó” összeget.

A megtakarítási terméket a célodnak megfelelően érdemes kiválasztanod (kattints ide, ha szeretnéd tudni miért). Legyen az éppen egy biztonsági tartalék képzése, egy autó vagy lakás vásárlása, vagy éppen egy nyugdíjcélú megtakarítás. Egyszerre lehet több célod is, így több állandó átutalást is megadhatsz. Erre szinte minden banknál van lehetőséged. Olyan ez, mint egy számlavezetési költség. Áruld el, mikor nézted meg utoljára, hogy mennyi költséget von le a bankod a számládról? Tekintsd ezt is annak. Gyorsan hozzá fogsz szokni, hogy havonta ennyivel kevesebb lesz a számládon, ennyivel kevesebbet költhetsz. Szinte el is felejted és közben hónapról, hónapra külön gyűlik a pénzed, úgy, hogy szinte észre sem veszed.

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!