Mi a baj a tanulással? Hogyan fejleszd a pénzügyi ismereteidet?

Hogyan tanulj?Azzal talán majdnem mindenki egyetért, ha fejlődni szeretnél valamiben, vagy változtatni valamin, akkor szükséges hozzá a tanulás. A pénzügyi ismeretekkel sincs ez másképp.


Mégis, tudod mi a legnagyobb baj a tanulással? Hogy az emberek általában nem szívesen teszik.

Azt érzik, más, érdekesebb, izgalmasabb dolgoktól veszi el az idejüket. Pedig nem kellene így lennie. Ott van például a nyelvtanulás. A felmérések azt mutatják, hogy a nyelvtudás tekintetében az Európai Unióban az utolsók közt kullogunk. Foghatjuk ezt az oktatási rendszertől kezdve a finnugor nyelvcsaládig bármire, de ezzel nem leszünk előrébb. A hiánya egy dologban biztosan segít: kevesebben vándorolnak ki külföldre. De ebbe nem nyugodhatunk bele.

A pénzügyi ismeretek terén sem túl rózsás a kép. Persze tudom, az is unalmas.


Mi az a három dolog, ami miatt lehet érdekesebb, hatékonyabb a tanulás?

Hadd osszam meg egy élményemet veled. Biztos Neked is van olyan dolog, amit nem szeretsz csinálni. A gyermekeimnek is van. Például nem szeretik a játékaikat elpakolni. A kisebbik ezt úgy oldotta meg, hogy egy daruval, illetve markolóval pakolta össze a játékát. Igaz, hogy hosszabb időbe telt, de közben azt csinálta, amit szeret: játszott!

  1. Tanulj olyat, fejleszd magad abban, amit egyébként is szeretsz csinálni. Így nem teher lesz, hanem szórakoztató időtöltés. Azt gondolom, az éltünk egyik legnagyobb kihívása megtalálni, és azzal foglalkozni, abból megélni, amit szeretünk csinálni.
  1. Tanulj azon keresztül, amit szeretsz, ami érdekel! A pénzügyeken belül engem a tőzsde területe érdekel a leginkább. Így ebben a témában rendszeresen olvasok angol nyelvű cikkeket, elemzéseket, hallgatok meg videókat. Szívesen teszem, hisz érdekel. De nézheted a kedvenc filmedet, sorozatodat is angolul. Olvashatsz angol nyelvű könyveket. Ez mind-mind fejleszteni fog úgy, hogy közben élvezed.
  1. Legyen konkrét célod! A cél az egyik legerősebb motiváció, melynek elérése érdekében tenni fogsz. Fiatal korban miért tanulunk? Hát persze! Szeretnénk egy jól fizető állást, szakmát, amiért hajlandók vagyunk tanulni, diplomát szerezni. Ha tudjuk, mit miért teszünk, mi lesz az eredménye, akkor sokkal könnyebb lesz belevágni és véghezvinni.

Biztosan Neked is van olyan célod, amihez szükségesek a pénzügyi ismeretek. Lakásvásárlás, hitelkiváltás, megtakarítás, gondoskodás a gyermekeid jövőjéről ……

Kezdd azzal a tanulást, ami aktuálisan érdekel a pénzügyekből!

Amikor ezt a honlapot olvasod, akkor a pénzügyekről tanulsz. Hogy élvezni fogod-e? Részemről mindent megteszek ennek érdekében és bízom benne, hogy sikerül.

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!