Milyen lakáscélú állami támogatás vehető igénybe?

A gazdaság és az állam számára egyaránt fontos a lakáspiac egészséges működése, a lakáshoz való hozzájutás elősegítése. Az emberek lakáscélú terveinek megvalósítását ezért az állam támogatásokkal segíti. Az állami támogatás legnépszerűbb formája jelenleg a CSOK és a lakástakarékpénztári megtakarítás, de kamattámogatás is igénybe vehető.

Az állami támogatások jellemzően valamilyen lakáscélhoz kapcsolódnak, legyen az lakás vagy lakóház vásárlása, építése, esetleg bővítése. A felhasználásuk kötött, így a vételár, valamint az építési költségek finanszírozásához lehet a támogatást igénybe venni.

A támogatás nem azt jelenti, hogy automatikusan meg is kapod. Különböző feltételeknek kell megfelelned.

1.) Vissza nem térítendő állami támogatások

Az állami támogatásoknak többfajta típusa létezik. A vissza nem térítendő támogatásokat a jogszabályban meghatározott célra, meghatározott összegben igényelheted, melyet nem kell később visszafizetned. Ilyen vissza nem térítendő támogatási forma a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), amiről itt olvashatsz bővebben. A CSOK új és használt lakás vásárlásához, építéshez és bővítéshez egyaránt felvehető. Azonban az igénybevételéhez gyermekkel szükséges rendelkezned, avagy vállalnod szükséges. A CSOK összege a gyermekszámtól függ. A támogatás maximális összege új lakás esetén 10 millió Ft, használt lakás esetén 2,75 millió Ft.

 Új lakás építése esetén adó-visszatérítési támogatás kérhető. Az építési telek, valamint az építkezéshez megvásárolt anyagok és szolgáltatások számla szerint megfizetett általános forgalmi adóját (ÁFA) tudod vele visszaigényelni. A támogatás maximális összege 5 millió Ft.

2.) Államilag támogatott lakáshitel – kamattámogatott lakáshitel

A támogatások másik népszerű formája a kamattámogatás. Ez esetben az állami támogatás a felvett lakáscélú kölcsön kamatához kapcsolódik. A lényege, hogy meghatározott feltételek fennállása esetén az állam a kamat egy részét egy ideig megfizeti helyetted.

A legnépszerűbb formája az új lakások vásárlásához és építéséhez igényelhető, három vagy többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása. A kamattámogatás a 10 millió Ft-os CSOK-kal együtt vehető igénybe. 500 ezer Ft és 1 millió Ft közötti összegre igényelhető, maximum 25 évre. A kamattámogatásnak köszönhetően a fizetendő kamat a teljes futamidő alatt évi 3%.

3.) Lakástakarékpénztári megtakarítás

Elsősorban a lakáscél megvalósítására szolgáló előtakarékossági konstrukció, melyet az állam a befizetés arányában, azt kiegészítve támogat. A lakástakarék-pénztári megtakarításról itt olvashatsz részletesen.

4.) Hogyan igényeld az állami támogatást

Tekintettel arra, hogy a támogatási formák, illetve annak feltételei folyamatosan változnak, érdemes az éppen aktuális állami támogatási formáknak utána nézned. Főleg akkor, ha új vagy használt lakás, lakóház vásárlásában, építésben, esetleg bővítésében, korszerűsítésében gondolkodsz.

A támogatásokat a hitelintézeteken keresztül igényelheted, így első körben ott érdemes a részletekről érdeklődnöd. Arra figyelj oda, hogy nem minden támogatás érhető el minden hitelintézetben.

Tehát keress fel több hitelintézetet, ahol tájékoztatnak és egy előszűrést  készítenek veled. Az előszűrés során kiderül, hogy megfelelsz-e az egyes feltételeknek, illetve mekkora összegre vagy jogosult.

Amennyiben pedig szeretnél részletesen megismerkedni a támogatási formákkal az alábbi rendeletek tanulmányozásával is megteheted:

  • 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról,
  • 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet a használt lakások vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről,
  • otthonteremtési kamattámogatásról szóló 341/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet
  • 134/2009. (VI. 23.) Korm. rendelet a fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatásáról,
  • 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet a lakáscélú állami támogatásokról

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!

Legfontosabb tudnivalók a pénzügyekről egyszerűen. A pénz, a hitel, a megtakarítás és a biztosítás használati útmutatója.

error: Content is protected !!