Szerinted létezik ingyenes pénzügyi tanácsadás?

Pénzügyi tanácsadásSzerinted létezik ingyenes pénzügyi tanácsadás?


Az emberek számtalan szolgáltatás után hajlandóak fizetni. Legyen az szépségápolás, szórakozás, fitness vagy éppen a ház körüli munkák.

A pénzügyi ismeretek sajnos nem tartoznak közéjük. Ugyanis mindenki azt várja, hogy a pénzügyi tanácsadás ne kerüljön semmibe. Sőt, sokszor úgy érzik az emberek, hogy még ők tesznek szívességet azzal, ha meghallgatnak valakit.

A pénzügyi tudással is hasonló a helyzet. Kevesen tartják fontosnak és még kevesebben tanulják. Ezért vonakodva költenek rá egy fillért is.

Általában mindenki azt gondolja, hogyha részt vesz egy pénzügyi tanácsadáson, akkor az nem kerül semmibe. Azonban szeretném ezt a hiedelmet gyorsan szertefoszlatni! Nem létezik ingyenes pénzügyi tanácsadás. Hiába gondolod, hiába tűnik úgy.

Kitől szoktál pénzügyi tanácsot kapni?

A banki tanácsadódtól, a biztosítási közvetítődtől, a nyugdíj tanácsadódtól, a hitel közvetítődtől, vagy a pénzügyi brókeredtől? Biztosan kaptál már valakitől pénzügyi tanácsot.

Ők tényleg nem kérnek külön pénzt a tanácsadás után. Cserébe el szeretnének adni Neked valamit. A tanácsadás díja pedig az általad megvásárolt szolgáltatás árába van beépítve. Azon keresztül fizeted meg, még akkor is, ha nem látod, hogy a végén ez mennyibe került. A tanácsadók pedig az általuk értékesített termékek, szolgáltatások után lesznek jogosultak bérre, illetve jutalékra.

Emiatt jellemzően két veszélynek vagy kitéve:

  • Lehet, hogy olyan terméket veszel igénybe, amire nincs szükséged, vagy nem éppen a legmegfelelőbb számodra. Hogy miért? A pénzügyi intézmények, a pénzügyi tanácsadók, az ügynökök elsődleges célja az, hogy eladjanak Neked valamit. Mégpedig a saját terméküket.
  • Lehet, drágábban vásárolsz, mint tehetnéd. A piacon ugyanazt a terméket megvehetnéd, vagy helyettesíthetnéd esetleg olcsóbbal is. A pénzügyi intézményeknek, a pénzügyi tanácsadóknak, az ügynököknek azt a szolgáltatást éri meg leginkább eladniuk, amin a legtöbbet tudnak keresni. Ugye nem kell bizonygatnom, hogy minél olcsóbb egy termék, annál kevesebb jutalékot kap érte az értékesítő.

Hogyan kerülheted el a pénzügyi tanácsadás veszélyeit?

A legegyszerűbben úgy, ha fejleszted a pénzügyi tudásod. Megtanulod, melyik pénzügyi termék mire való, hogyan tudod jól használni.

A mai világban az egyik legnagyobb luxus az lett, ha nem értesz a pénzügyekhez.


“Aki úgy gondolja, hogy a tanulás drága, próbálja ki, milyen a tudatlanság.” Benjamin Franklin


Amennyiben szeretnél többet tudni arról, hogy kiben bízhatsz a hiteled tekintetében, olvashatsz róla részletesebben is a honlapon: Kiben bízhatsz a hitelfelvétel során?

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!