MFB kamatmentes hitel szigetelésre, fűtési rendszer korszerűsítésére

Amennyiben lakásfelújítást tervezel, mellyel szeretnéd a lakásod fűtési rendszerét, szigetelését korszerűsíteni, az MFB kamatmentes lakásfelújítási hitel jó segítség lehet.

Az MFB kamatmentes hitelét magánszemélyek, társasházak, és lakásszövetkezetek egyaránt igényelhetik.

I.) Mire használható a hitel?

Energiahatékonyság javításra vonatkozó tevékenységekre

  • szigetelésre
  • nyílászárók cseréjére,
  • fűtési és/vagy használati melegvíz-rendszerek korszerűsítésére (pl. kazáncserére, kéménytechnikai fejlesztésekre
  • épületek nyári hővédelmének javítására (árnyékolásra)
  • meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása ( fényforrások, világítótestek és előtétek cseréje; világítási rendszerek korszerűsítése

Megújuló energiafelhasználásra vonatkozó tevékenységekre

  • napkollektoros rendszer telepítése
  • brikett, pellet, faapríték, faelgázosító kazánrendszer kiépítése 
  • napelemes rendszer telepítése
  • földhő-víz, víz-víz, levegő-víz hőszivattyú rendszerek alkalmazása

II.) Kamatmentes hitel főbb jellemzői

A hitel felvételéhez legalább 10%-os önerővel kell rendelkezni, melyhez a lakás-előtakarékossági számlán (LTP) megtakarított összeg felhasználható. A hitel futamideje maximum 20 év lehet, míg a minimum összege 500.000 Ft, a maximuma pedig magánszemélyként 10 millió Ft (társasházak és lakásszövetkezetek esetén pedig lakásonként 7 millió forint).

A támogatás felhasználására Magyarország területén, így a Közép-Magyarország régióban is (VEKOP) sor kerülhet. 

A korszerűsítés által érintett épületnek meg kell felelnie az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletben foglalt követelményeknek.” 

A TNM rendeletnek való megfelelést energetikai szakértőnek kell igazolnia.

III.) Kamatmentes hitel felvétele

A hitel igénylése papír alapú nyomtatvány benyújtásával történik. A hitel felvételéhez jövedelem igazolása szükséges. A törlesztő-részlet nem lehet magasabb a hitelfelvevő és adóstársak havi összesített nettó jövedelmének 50%-nál.

Ha a hitelfelvevő korábbi hitel mulasztása, vagy nem rendezése miatt szerepel a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR), akkor nem igényelhető.

Természetes személyek esetén a korszerűsítéssel érintett ingatlant kötelező a fedezeti körbe bevonni, amennyiben a Kölcsön összege a 2 millió forintot eléri, vagy azt meghaladja. A biztosítéki formák közül elfogadható az ingatlanon alapított jelzálogjog, a fizetésiszámla-követelésen alapított óvadék, illetve társasházak és lakásszövetkezetek esetében a követelésen alapított zálogjog is.

2 millió forint kölcsönösszeget elérő, vagy azt meghaladó kölcsön esetén az elvárt fedezettség mértéke a kölcsönösszeg legalább 50%-a. Társasház és lakásszövetkezet kölcsönfelvevő esetén a tőkekitettség legalább 20%-a az elvárt fedezettség mértéke. Ennek megállapításához a fedezetként szolgáló ingatlanra értékbecslést kell készíteni. 

IV.) Kamatmentes hitel elérhetősége

A hitel 2017. április 24-től 2022. december 31-ig igényelhető országszerte az MFB Pontokon.

Amennyiben bővebben is érdekel a lehetőség itt olvashatsz még róla. Illetve keress fel egy MFB pontot, ahol részletesen tájékozódhatsz, illetve itt előzetesen leellenőrizheted, hogy jogosult vagy-e a hitelre.

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!