Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) legfontosabb részletei

Megszülettek a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) termék részletei. A bankok 2017. június elsejétől pályázhatnak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel minősítés elnyerésért, melyhez azonban több feltételnek is meg kell felelnie a lakáshitel terméküknek.

Tehát már nyáron találkozhatunk az első fogyasztóbarát lakáshitel termékekkel.

I.) Mik a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) termék bevezetésének legfontosabb eredményei?

A fogyasztóbarát lakáshitelek bevezetésének legnagyobb eredménye, hogy mindenki számára kiszámíthatóvá és összehasonlíthatóvá válnak az egyes bankok ajánlatai.

Az MNB ezt három dologgal fogja elérni.

1.) Standardizálja a fogyasztóbarát lakáshitelek általános jellemzőit, így például

  • maximum 30 éves futamidő lesz választható
  • kizárólag annuitásos törlesztés megengedett, ami azt jelenti, hogy egyenlő havi törlesztő-részletekben kell a lakáshitelt visszafizetni
  • a kamatperiódus hosszának 3, 5, 10 év, vagy a futamidő végéig tartó kamatrögzítés választható. A kamatperiódus hossza azt mutatja, hogy hány évente változhat a kamat. Minél hosszabb a kamatperiódus, annál kisebb a kockázata annak, hogy kedvezőtlenül változhat a kamat később.
  • a bankok kamatperiódusonként maximum egy-egy piaci kamatozású, valamint állami támogatású fogyasztóbarát termékkel rendelkezhetnek

2.) Meghatározza a lakáshitel felvételének átfutási idejét, illetve ajánlati kötöttséget ír elő

  • A hitelbírálati határidőaz értékbecslés rendelkezésre állásától számított  maximum 15 munkanap
  • a folyósítási határidő a folyósítási feltételek teljesítésétől számított 2 munkanap (ügyfélkérésre a bank eltérhet tőle) lehet
  • a földhivatali ügyintézést a bankoknak kell biztosítaniuk, illetve a hitelkiváltás elősegítése érdekében a jelzálog törlési engedély kiadására a bankoknak 7 munkanap áll rendelkezésre

Az igénylés befogadásakor MNB ajánlati kötöttséget ír elő a bankok számára. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztóbarát lakáshitel igénylés benyújtásakor a bankoknak egy kötelező érvényű ajánlatot kell kiadniuk az ügyfelek által megadott, a benyújtott dokumentumokkal alátámasztott adatok alapján. Ettől jellemzően csak olyan esetekben térhetnek el, amikor az információ nem állt rendelkezésükre az igénylés befogadásakor.

3.) Az MNB összehasonlító kalkulátort tesz elérhetővé a honlapján, melynek segítségével szeptembertől egyértelműen láthatók lesznek a bankok ajánlatainak legfontosabb részletei.

Az MNB összehasonlító kalkulátor használatára a bankoknak kötelezően fel kell hívniuk az ügyfelek figyelmét.

Az MNB hitelkalkulátor részletei előre meghatározottak, így azok egységesek lesznek minden bankra nézve. Nincsenek kisbetűs részek, egyedi feltételek, bankok által fizetett hirdetések, bonyolult szűrési lehetőségek, melyek dilemmáiról a hitelkalkulátorok kapcsán itt írtam.

Ha a hitelkallkulátort kitöltöd, reális összehasonlítást fogsz kapni az egyes bankok ajánlatainak legfontosabb részleteiről. Így a kamatról, a díjakról, a THM-ről, az induló törlesztő-részletről, a visszafizetendő teljes összegről. Ezek alapján tényleg ki tudod választani a legjobb ajánlatokat. Tényleg a legjobb ajánlatok jelennek meg a kalkulátor tetején és nem a fizetett hirdetések.

II.) Mennyibe fog kerülni a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL)?

Az MNB a fogyasztóbarát lakáshitelek árát maximalizálja, azonban ez várhatóan nem okoz jelentős kamat- és díjcsökkenést a jelenlegi mértékekhez képest.

A hitelező által választott referenciaértékhez viszonyított kamatfelár nem haladhatja meg a 3,5 százalékpontot (350 bázispontot). Amennyiben a BIRS-et tekintjük referenciaértéknek, akkor egy 5 éves kamatperiódusú, májusban benyújtott fogyasztóbarát lakáshitel maximális kamata 4,87% lett volna.

Folyósítási díj maximum a hitelösszeg 0,75%-a, de legfeljebb 150 ezer Ft lehet, míg az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1%-át.

A lakástakarék-pénztári betétből a szerződés szerint elérhető megtakarítás, a hozzá kapcsolódó állami támogatás és az azokra jóváírt kamat mértékéig az előtörlesztés díjmentes lesz. Tehát továbbra is érdemes lesz az állami támogatást kihasználva, lakástakarék szerződést kötni a lakáshitel mellé és abból később díjmentesen előtörleszteni.

III.) Mire használható fel a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL)?

A fogyasztóbarát lakáshitelt Magyarország területén lévő

– lakóház/lakás építésére,

– új és használt lakóház/lakás vásárlására,

– építési céllal való telekvásárlásra,

– üdülő építésére/vásárlására,

– igazoltan lakáscélú kölcsön kiváltására,

– lakáscélú ingatlanhoz kapcsolódó gépkocsitároló, tároló építésére/vásárlására

lehet igényelni.

Az összes hitelcél nem minden banknál lesz elérhető, hiszen ez egy lista, amiből a bankok választhatnak, hogy ténylegesen melyiket nyújtják. Az MNB hitelkalkulátorból viszont egyértelműen látható lesz, hogy melyik banknál, melyik cél érhető el.

IV.) Milyen fedezeteket fogadhatnak el a Bankok Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL)?

A lakáshitel fedezeteként

– belterületi építési telket,

– családi házas ingatlant,

– hétvégi házat, üdülőt, üdülő telket,

– társasházban, vagy lakásszövetkezeti lakóépületben lévő lakást,

– társas vagy lakásszövetkezeti üdülőnél külön tulajdonban álló üdülőt,

– tanyát,

– garázst (kizárólag pótfedezetként) fogadhatnak el a bankok.

Ahogy hitelcélnál, a bankok fedezetek kapcsán is választhatnak, hogy a fedezetértékelési szabályzatuk szerint melyik fedezeteket fogadják el.

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!