Mit jelent a pénzügyi kultúra? Miért van rá szükséged?

pénzügyi kultúraSokat beszélünk a pénzügyi kultúra fejlesztésének fontosságáról, de talán érdemes néhány szót szentelni a miértekre is.


Először is érdemes a pénzügyi kultúra fogalmát tisztázni.

Sokfajta megközelítés létezik, szerintem az MNB definíciója kifejezi a lényegét:

„A pénzügyi ismeretek és készségek olyan szintje, amelynek segítségével az egyének képesek a tudatos és körültekintő döntéseikhez szükséges alapvető pénzügyi információkat azonosítani, majd azok megszerzése után azokat értelmezni, és ez alapján döntést hozni, felmérve döntésük lehetséges jövőbeni pénzügyi, illetve egyéb következményeit.” (Magyar Nemzeti Bank, 2008)

Így jársz el a pénzügyi döntéseid során? Mindig gyűjtesz információkat a döntéseid meghozatala előtt? Mindent értesz, amit a pénzügyekről olvasol, amit hallasz? Tudod értelmezni az összefüggéseket? Akkor a pénzügyi kultúrád fejlett. Ha nem, akkor van mit csiszolni rajta.

Ha egy szóval kellene a pénzügyi kultúrát jellemezni, akkor biztosan a tudatosságot használnám rá.

A pénzügyi kultúra annál fejlettebb, minél nagyobb az emberek pénzügyi tudatossága.

Minél többet foglalkozunk a pénzügyeinkkel,

  • tervezzük a jövőnket,
  • pénzügyi ismereteket tanulunk,
  • megoldásokat keresünk,
  • kockázatokat és lehetőségeket mérlegelünk és
  • nem csak becsukott szemmel elfogadjuk mások pénzügyi tanácsait.

Miért össztársadalmi érdek a pénzügyi kultúra fejlesztése?

Hiszen a pénzügyi ismeretek, a pénzügyi kultúra fejlettsége pozitív hatással van mind az egyénre, mind az államra és mind a pénzügyi intézményekre.

A tudatosságnak köszönhetően a pénzügyi kultúra fejlettsége azzal is jár, hogy magasabbak a rendelkezésre álló megtakarítások. Ez pedig nemcsak a lakosság, de az ország pénzügyi helyzetét, pénzügyi rendszerét is stabilabbá teszi.

Ellenkező esetben, a hiánya nem csak a háztartásokra, de a bankokra és az ország helyzetére is veszélyes. Elég, csak a túlzott eladósodásra, vagy a devizahitel problémára gondolni. Minden szereplőt érint és a kedvezőtlen hatása többezer milliárd forintban mérhető.


Miben segít a fejlett pénzügyi kultúra?

A pénzügyi kultúra fejlettsége

  • az egyének életminőségét javítja, a létbiztonságot növeli.
  • az államnak kevesebbe kerül a lakossággal ”foglalkozni”. Gondoljunk csak a szociális célú kiadásokra, a segélyekre, a nyugdíjkiadásokra, egészségügyi kiadásokra, az újraelosztás mértékére. A forrásait így nagyobb arányban tudja a gazdaság fejlesztésére, a beruházásokra fordítani és végeredményben az ország versenyképességét javítani.
  • a pénzügyi intézményekre a magasabb profitabilitáson keresztül hat. A megtakarítások kezelése nagyobb jutalékbevételt, a lakosság tudatossága biztonságosabb hitelkihelyezést eredményez.

Látható, hogy minden szereplő érdekelt a pénzügyi kultúra fejlesztésében. Mégis nagyon lassan lépünk előre. Sajnos a rövid távú érdekek általában felülírják a hosszú távúakat. Márpedig a pénzügyi oktatás csak lassan, hosszú távon hozza meg a gyümölcsét. Hosszú távon látszódnak az eredmények.

Ellenben sokan közönyösek a pénzügyeik iránt, nem néznek előre 1-2 éven túl. A jelen problémáira koncentrálnak és nem a jövőt akarják megoldani. Úgy vannak vele, az majd ráér akkor. Bizalmatlanok, hiszen az elmúlt években annyi minden változott. Miért tervezzek a jövőre, hiszen biztosan újabb változások jönnek.

Előbb-utóbb azonban meglepetésszerűen mindenki rádöbben:

Nem gondoltam volna, hogy ez pont velem történik!

Nem gondoltam volna, hogy ezt a pillanatot megérem!

Pedig a dolgok megtörténnek és nagy biztonsággal előre jósolhatók! Milyen jó lenne majd akkor visszatekerni az időt. Bizakodhatsz abban, hogy feltalálják az időutazást, de erre azért nem alapoznék. Pedig biztos nagyon jó üzlet lenne.

A remény hal meg utoljára, mondja az örök optimista. Ha azonban tudatos vagy, akkor inkább elkezdesz a jövődön is gondolkodni.

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!