Nyugdíj megtakarítás: Miért nem lesz nyugdíjad?

Nyugdíj megtakarításGondoltad volna, hogy a nyugdíjba vonuláskor várhatóan legalább 60%-al csökkenni fog a jövedelmed? Egyes tanulmányok pedig 100 eurós havi nyugdíjat valószínűsítenek 20 éven belül?

Hogyan lehetséges ez? Miként készülhetsz fel rá? Többek között erről is szólnak ennek a  résznek az írásai.

A nyugdíjbiztosítási adókedvezmény bevezetésével nagyon népszerű lett a nyugdíj-előtakarékosság kérdése. Egyik oldalról szerencsés, hogy ez a fontos téma ilyen figyelmet kap. Másrészt nyilván nagy üzletet remélnek benne a piaci szereplők. Elsősorban a biztosítási piac feltámadásán keresztül. A biztosítási közvetítők egy része így hirtelen nyugdíjtanácsadóvá avanzsált.

Ugye milyen jól működik a piac? A támogatás bevezetésével egyértelmű az üzenet. Gondoskodj a nyugdíjadról!  Elengedhetetlen a nyugdíj megtakarítás! A piaci szereplők pedig a kommunikációs csatornáikon, az értékesítői hálózatukon keresztül eljuttatják ezt az üzenetet hozzád: Vásárolj nyugdíjbiztosítást!

Hallottál már korábban a nyugdíjproblémáról? Foglalkoztál vele? Nem nagyon, pedig egyáltalán nem újdonság. Ezért is nagyon fontos a pénzügyi közvetítői piac. Eljuttat az emberekhez olyan fontos lehetőségeket, amikre maguktól nem figyelnek oda.

A nyugdíjjal az a gond, senki nem szeretne öreg lenni. Főleg nem a fiatalok. Nem beszélve arról, hogy mindenki a Mennyországba szeretne jutni, de senki nem szeretne meghalni. Nem várjuk és nem társítunk hozzá pozitív élményt. Inkább addig is a homokba dugjuk a fejünk:

    • Soká lesz még az, mit foglakozzak vele…
    • Úgysem érem meg….
    • Mit fog érni a pénzem akkor, lehet nem is lesz már pénz…

Hallhatod a jól csengő kifogásokat. Ellenben az a tény, hogy az egészségügy rohamos fejlődésével az átlagéletkor is folyamatosan nő, egyre többen érjük meg a nyugdíjat.

A másik tábor azzal takarózik, hogy rengeteg járulékot fizetett, így biztos sok nyugdíja lesz. A rossz hír viszont az, hogy a felosztó kirovó nyugdíjrendszer nem így működik, de erről majd később.

Vajon miért nem nézheted meg az államnál összegyűlt egyéni nyugdíjszámládat? Talán mert ilyen nem is létezik.

Ugyan miért lett átnevezve a munkáltatói nyugdíjjárulék szociális hozzájárulási adóvá? Talán azért, hogy ezen befizetés után később ne lehessünk automatikusan nyugdíjra jogosultak.

1. Mi befolyásolja a jövőbeni nyugdíjadat?

Sokan azt mondják, majd az állam megoldja. Eddig is működött valahogy. Nem fogja magára hagyni az emberek tömegeit. Valószínűleg igen, valamilyen minimális nyugdíjra a jövőben is számíthatsz. A társadalom nem fog felvállalni egy szociális katasztrófát. Nem beszélve arról, hogy a pártok egyik legnagyobb szavazótábora a nyugdíjasok tömegei lesznek.

A kérdés inkább az, mennyi lesz ez az összeg? Mire lesz elég? Szerintem senki nem tudja pontosan, de az biztos, hogy a jelenlegi folyamatok alapján a mostaninál lényegesen alacsonyabb összegre számíthatunk. A későbbiekben meg fogod érteni miért.

A jelenlegi rendszer 113 000 Ft átlagnyugdíjat biztosít. Mire elég ez most Neked? Vajon miért kerültek a magánnyugdíj-pénztári befizetések beolvasztásra az állami kasszába? Mert az állami szociális háló és benne a nyugdíjellátó rendszer fenntartása egyre nehezebb.  A jövőbeni nyugdíjak lettek feláldozva a jelenlegiek finanszírozhatósága érdekében. A következő részből pedig könnyen megértheted, hogy a demográfiai helyzet csak tovább ront a képen. Nem lesz elég a mostani intézkedés.

2. Mit tehetsz, hogy legyen nyugdíjad?

Az első dolog mindenképpen az, hogy foglalkozz vele. Minél korábban nézel szembe a problémával, annál könnyebb lesz rá felkészülnöd. Tehetsz félre havonta, számíthatsz örökségre és a gyermekeid támogatására is. Számos lehetőség létezik. A lényeg, legyél tisztában azzal, mire és kire számíthatsz majd nyugdíjas korodban. Ha pedig ez nem lenne elegendő, vagy nem szeretnél a gyermekeiden lógni, akkor szükséges valamit tenned.

Amikor a nyugdíjról beszélünk, nagyon körültekintőnek kell lenni. A nyugdíjbiztosításokon túl egyéb megtakarítási lehetőségek is léteznek, melyeket fontos ismerned egy megalapozott döntéshez.

A nyugdíj körül sok a homályos folt, pedig fontos lenne erről a kérdésről őszintén beszélni. Ennek a cikksorozatnak ez a célja. Remélem, hogy a végére pedig kialakul Benned egy tisztább kép arról, hogy miért fontos a nyugdíjkérdés és miként szeretnél rá felkészülni.

1. rész: Mitől függ a nyugdíj és mekkora nyugdíjra számíthatsz? (Kattints ide)

2. rész: Mekkora nyugdíj megtakarítás szükséges? (Kattints ide)

3. rész: Nyugdíjbiztosítás, NYESZ, vagy Önkéntes nyugdíjpénztár? (Kattints ide)

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!

Legfontosabb tudnivalók a pénzügyekről egyszerűen. A pénz, a hitel, a megtakarítás és a biztosítás használati útmutatója.

error: Content is protected !!