Nyugdíjbiztosítás, NYESZ, vagy Önkéntes nyugdíjpénztár?

Nyugdíjbiztosítás, NYESZ, vagy önténtes nyugdíjpénztár?Előző

Milyen termékben takaríts meg a nyugdíjra? Melyiken fogod a legjobb eredményt elérni?

Nézzük meg, mi a helyzet az államilag támogatott nyugdíj megtakarítási termékek esetén.

A nyugdíjra többféleképpen készülhetsz. Valaki már most is rendelkezik egy nagyobb összeggel és azt szeretné minél jobban kamatoztatni. Míg mások most szeretnének elkezdeni takarékoskodni. A két cél eltérő megközelítést igényel, más termék lehet megfelelő az egyik és más a másik esetben. A jelen rész elsősorban azoknak szól, akik a rendszeres megtakarításaiknak keresik a helyét.

Jelenleg három olyan nyugdíjcélú megtakarítási forma létezik a piacon, melyet az állam is támogat. Az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ) és a saját nyugdíjbiztosítás. Megoszlanak a vélemények, hogy melyik a legalkalmasabb forma a nyugdíj összegyűjtésére.

A biztosítók nyilván a nyugdíjbiztosításokra esküsznek, és azt próbálják minél kedvezőbb színbe beállítani. Míg vannak, akik a költségek miatt inkább más megtakarítási formát preferálnának. Egészen szélsőséges álláspontok is léteznek, nyilván nem lehet egyértelmű igazságot tenni. Mindegyik terméknek van előnye és hátránya egyaránt. Ezeken szeretnék röviden végigmenni, hogy Te is eldönthesd, Neked melyik a szimpatikusabb megoldás. Fontos hogy tudd, mi az ami között választhatsz.

Sajnos egy nem körültekintően kiválasztott termék veszélyekkel is járhat. Esetleg nem kapod meg a szükséges tájékoztatást, netán félretájékoztatnak Téged, vagy pusztán kedvezőbb színben tüntetik fel az adott terméket. Sokan beleugranak egy biztosításba a valós teherviselő képességnél nagyobb terhet vállalva. Ez pedig oda vezethet, hogy később csak veszteségekkel lehet ebből kiszállni.

A hosszú távú befektetések hajlamosak kényelmessé tenni bárkit. Várod a beígért hatalmas hozamokat – mely a tanácsadók szerint természetesen majd csak évek múltán jelentkeznek -, szemet hunyva a termékek tényleges működése, költségei felett. A fekete leves pedig akkor jön, amikor már nem sok mindent tehetsz. Pedig a nyugdíjas éveidről van szó. Akkor már nem tudod újra kezdeni az Életed.

I. Önkéntes nyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztárak törvényben szabályozott keretek között hivatottak biztosítani a nyugdíjcélú előtakarékosságot. A pénztárba rendszeresen befizetve, a nyugdíjba vonuláskor a hozamokkal növelt összeget veheted igénybe. A pénztári befizetések után adó visszatérítés vehető igénybe, mely évente 20%, maximum 150.000 Ft. Ez az önkéntes pénztári számlán kerül jóváírásra és automatikusan befektetésre. Feltéve, hogy a személyi jövedelemadó befizetésed erre megfelelő fedezetet ad. Nyugdíjcélú felhasználás esetén, a pénztári számlán keletkező hozam adómentes, kamatadó nem terheli.

Különböző portfoliócsomagok közül választhatsz, miszerint a befizetéseid mibe kerüljenek. Az alacsony kockázatútól kezdve a magasig. A törvényi megfelelésre is figyelemmel, az egyes portfoliók lehetséges összetételét a pénztár befektetési politikája tartalmazza, mely elérhető a honlapjukon.

A pénztár a kiválasztott kockázatú portfoliócsomag (pl. 1. Klasszikus –nagyon alacsony kockázat, 2. Kiegyensúlyozott – mérsékelt kockázat, 3. Növekedési – nagyobb kockázat, 4. Kockázatvállaló – nagyon magas kockázat) szerint kezeli a pénzed, természetesen a törvényi megfelelésre figyelemmel. A pénzed kerülhet az állampapíroktól kezdve a vállalati kötvényekig, a részvényekig, illetve egyes pénztáraknál az abszolút hozamú stratégiáig bezárólag bármibe.

Neked annyi dolgod van mindösszesen, hogy a kockázattűrő képességednek megfelelően kiválaszd a portfoliódat, a többit a pénztár intézi. Egyszerre csak egy portfolió osztályt választhatsz, így a megtakarításod diverzifikálásában, a pénzed különböző portfoliók közötti megosztásában rugalmatlan, nem nyújt teljes körű alternatívát.

A befizetéseid után – pénztártól függően – átlagosan 3-5% működési költség kerül levonásra. A mértéke a legtöbb helyen függ a befizetett összeg nagyságától is, sávosan kerül meghatározásra. Kisebb éves összegek befizetésénél nagyobb a %-os terhelés. A költség csak egyszer kerül levonásra, mindig az aktuális befizetés után. A meglévő portfolió után már nem történik folyamatos költség terhelése. Így, ha például még 5 éved van hátra a nyugdíjig, akkor ez a 3-5%-os egyszeri költség az 5 évre eloszlik és lényegében 1%-nál nem jelent nagyobb költséget éves szinten. Ha hosszabb időd van hátra, akkor természetesen még kevesebbet jelent éves szinten.

Változtathatod portfolió csomagodat is, melynek a költsége szintén nem számottevő. A megtakarítás értékének 0.1%-a, max. 2.000 Ft.

II. Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ)

A NYESZ lényegében egy speciális értékpapírszámla, amely az öngondoskodás államilag támogatott lehetőségét nyújtja. Tetszés szerinti összegek, tetszés szerinti időpontban, ill. gyakorisággal helyezhetők el a NYESZ-en, melyből értékpapírokat tudsz vásárolni. Neked kell eldönteni, milyen befektetési alapokat, állampapírokat esetleg részvényeket szeretnél megvásárolni a befizetésedből. Általában az adott bank által forgalmazott értékpapírokból válogathatsz.

A NYESZ számlához is kapcsolódik adó visszatérítés, melynek mértéke évi 20%, de maximum 100.000 Ft (2020 előtt nyugdíjba vonulóknál 130.000 Ft). A NYESZ-en lévő megtakarítás kamatadómentes akkor, ha a nyugdíjba vonuláskor, de a számlanyitást követő legalább 10 év eltelte után használod fel. Egyéb esetben nemcsak a kamatadót, de az igénybe vett állami támogatást is vissza kell fizetni, 20%-al növelten.

Az adótámogatást a NAV közvetlenül a NYESZ számlára utalja, ami szintén befektethető.

A számlavezetési díj törvényileg maximalizált, az éves átlagos állomány 1%-a, de minimum 2 000 Ft. Számolni kell még a választott befektetési eszközök forgalmazási költségével, illetve esetekben éves állományi díjjal is (0-0,1%). Ezen költségek bankonként eltérőek. Előny viszont, hogy minden NYESZ-re történő befizetést követő első tranzakció a befizetett összeg erejéig díjmentes. Vannak olyan bankok, ahol a későbbi vásárlásoknál is élhetsz kedvezménnyel.

III. Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás egy speciális életbiztosítás, amely akkor szolgáltat, ha

  • eléred a szerződés megkötésekor érvényes öregségi nyugdíjkorhatárt, vagy
  • az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt nyugdíjba mész, vagy
  • legalább 40%-ot meghaladó mértékű, maradandó egészségkárosodást szenvedsz, vagy
  • meghalsz.

Tehát a biztosítás a lejáratát tekintve a nyugdíjkorhatárig tart (eddig kötjük meg a biztosítási szerződést), de ezen belül előbb is szolgáltathat akkor, ha nyugdíjba vonulsz, maradandó egészségkárosodást szenvedsz, vagy meghalsz.

A nyugdíjcélhoz kötöttségért cserébe az állam évi 20%, de maximum 130.000 Ft adókedvezménnyel támogatja a nyugdíjbiztosításra történő rendszeres és eseti befizetéseket. A támogatás a személyi jövedelemadóból kerül jóváírásra a nyugdíjbiztosítás egyenlegén. A maximális kedvezmény évi 650.000 Ft-os adófizetés elérésénél vehető igénybe.

Két típusa létezik. Az úgynevezett hagyományos, vegyes típusú életbiztosítás, illetve a unit-linked életbiztosítás. Ez utóbbi a jobban elterjedt, népszerűbb forma.

A vegyes életbiztosítás szolgáltatása garantált, tehát egy előre meghatározott összeget fogsz megkapni, ha eléred a szerződésben meghatározott lejáratot. Ha a lejárat előtt nyílik meg a szolgáltatás (halál, rokkantság, nyugdíjba vonulás), akkor az addig összegyűlt megtakarítást fizeti ki (díjtartalék), de legalább egy minimális összeget (nem a biztosítási összeget?). A lejárati szolgáltatás összegének kiszámítása során a biztosító vállal egy garantált hozamot a befektetéseidre (technikai kamatláb: évi 2-2.5%), mellyel már előrekalkulál. Tehát arra figyelemmel állapítja meg a garantált biztosítási összeget és a fizetendő díjat. Ha ennél jobb eredményt érne el (többlethozam) azt a biztosítási összeg emelésén keresztül visszajuttatja a számodra. A garantált összegre és a technikai kamatlábra figyelemmel a biztosító főleg alacsony kockázatú eszközökbe fektet, így a várható befektetési eredmény is biztos, de mérsékelt lesz.

A unit-linked életbiztosítás mögött befektetési egységek állnak. Ez annyit jelent, hogy Te döntheted el, hogy milyen eszközökbe kerüljön a pénzed befektetésre, melyet a könnyebb kimutatás, elszámolás érdekében egységekben tartanak nyilván. Hasonlóan működik, mintha egy bankban választanál egy befektetési alapot, azzal az eltéréssel, hogy itt előre megmondod, milyen befektetési alap(ok)ba kerüljenek majd befektetésre a jövőbeni rendszeres befizetéseid. Menetközben ezen tudsz természetesen változtatni (átirányítás), illetve az addigi megtakarításaidat is át tudod csoportosítani más alapokba (átváltás). A szolgáltatás összege az általad választott befektetések teljesítményétől függ, melyre a biztosító természetesen nem vállal garanciát. Lehetőséged van kockázatosabb, de nagyobb hozammal kecsegtető befektetéseket választani. A szolgáltatás alapja mindig a befektetéseid aktuális értéke lesz.

A biztosítások, főként a unit-linked biztosítások számos költségtételt tartalmaznak. Nem könnyű a sorok között olvasni, ezért találták ki a unit-linked biztosítások esetén TKM (Teljes Költségmutató) mutatót. A vegyes életbiztosításnál a TKM nem segít (mert nincs), de egyszerű kalkulációval kiszámíthatod, hogy az előre meghatározott lejárati összeghez mennyi díjat kell összesen befizetned. Nem árulok el nagy titkot, hogy nem fogsz sokkal többet visszakapni, mint amit be kell fizetned a hosszú évek alatt.

A TKM lényegében azt mutatja meg, hogy mekkora átlagos éves bruttó hozam szükséges ahhoz, hogy a költségek levonásának figyelembe vételével a lejáratkor legalább a befizetett díjakat visszakapd. Egy 4%-os TKM mutató esetében évente legalább 4%-os hozamot kell elérni ahhoz, hogy legalább a pénzednél legyél. Kockázatmentes befektetésen jelenleg ez nem könnyen érhető el.

A TKM értéke több mindentől függ, ezért találtak ki egy standardizált esetet, amellyel az egyes biztosítók ajánlatai összehasonlíthatóvá váltak. A TKM-et különböző futamidőkre kell a biztosítóknak bemutatnia, illetve egy tól-ig sávhatárt is alkalmaznak, amelyet az egyes befektetési formák eltérő költségei befolyásolnak. Az egyes biztosítók különböző termékeinek TKM-jei széles sávban mozoghatnak. Hogy a nyugdíjbiztosítás hozamait ne emésszék fel a költségek, a futamidőtől függően maximalizálásra kerültek a TKM értékek:

10 éves futamidő: max. 4.25%

15 éves futamidő: max. 3.95%

20 éves futamidő: max. 3.5%

Meghatározott feltételek esetén ettől maximum 2% ponttal térhetnek el a biztosítók.

Mivel a TKM a biztosítások összehasonlítását szolgáló, standard mintapéldák alapján kalkulálódik, így az adott szerződés TKM mutatója ettől eltérhet. Érdemes erről előre tájékozódni!

A TKM-ről, annak számításáról a Mabisz honlapján sok információ található, illetve az egyes nyugdíjbiztosítások pontos TKM mutatói is megtalálhatók: http://www.mabisz.hu/hu/tkm.html

IV. Csúsztatások a nyugdíjbiztosítással kapcsolatosan

Azt lehet mondani, hogy aktív értékesítés jelenleg csak a nyugdíjbiztosításoknál történik, a másik két termék kevesebb figyelmet kap. Az oka nagyon egyszerű. Ennek a terméknek a jövedelmezősége a legmagasabb minden szereplő számára. Pont emiatt már most is tapasztalhatók torzulások, nem megalapozott érvelések a biztosítás mellett.

1. Állítás: A TKM nem alkalmas objektív értékelésre, mivel csak egy mintapéldára vonatkozik és nem az adott szerződésre.

A nyugdíjbiztosítások üzletkötők általi kommunikációjában talán a költségek feltüntetésével találkozhatunk a legkevésbé. Pedig, ahogy a hiteleknél a THM, a megtakarításoknál az EBKM, EHM, a biztosításoknál a TKM alkalmas az egyes biztosítók ajánlatainak összehasonlítására, illetve a költségszintek megismerésére. Annak ellenére, hogy a tényleges szerződés TKM-je némileg eltérhet majd, megbízhatunk benne. A MABISZ a biztosítók bevonásával dolgozta ki a módszertant.

2. Állítás: a NYESZ-t csak az válassza, aki nagyon ért a befektetéshez, komoly szaktudás kell hozzá.

NYESZ mögé ugyanúgy választhatók olyan eszközosztályok, befektetési alapok, mint a unit-linked termékeknél. Nincs számottevő különbség, nem szükséges mélyebb tudás hozzá, mint a biztosításhoz.

3. Állítás: A NYESZ-hez képest a unit-linked terméknél nagyfokú biztonságot kaphatsz, hiszen választhatsz garantált és menedzselt alapokat is.

A NYESZ-nél ugyanezt megteheted. Illetve a magas hozam elvárás nagyfokú biztonság mellett állítással is érdemben lehetne vitatkozni.

4. Állítás: Évi 8-9%-os hozam minden továbbiak nélkül, általánosan elérhető.

Visszatekintve az elmúlt évek részvény alapjaira ez tényleg így van. Kíváncsi lennék, hogy a jelenlegi kamatkörnyezetben mi az a befektetés, ami egyszerűen garantálja az évi 8-9%-ot. Vagy ha ránéztünk volna 2008-ban ugyanazokra a részvényalapokra akkor mit láttunk volna. Ha ez annyira egyszerű miért nem garantálják 10-20 évre a biztosítók az éves 8-9%-os hozamot, inkább csak a 2%-ot? Nem szabad a kockázatokról elfeledkezni, illetve a befektetési környezetről! A múltbeli hozamok nem nyújtanak garanciát a jövőre nézve. Ekkora hozamok hosszú távon és csak magas kockázat felvállalása mellett érhetők el.

5. Állítás: Vegyünk biztosítást, mert megkapjuk a 20% adókedvezményt, sőt még  a 3-5%-os banki megtakarításnak megfelelő hozamot is évente.

A megtévesztés abban rejlik, hogy minden befizetés után csak egyszer kapjuk meg a 20%-ot, nem minden évben. A hatása így hosszú távon egyre marginálisabb, eloszlik.

6. Állítás: Sokkal biztonságosabb biztosítást kötni, mint banki terméket venni, hiszen a biztosítók sokkal stabilabbak. Egyes bankok megszűnnek, fuzionálni fognak.

Elég csak az OBA garanciát említeni, illetve azt, hogy a magyar bankok mögött nemzetközi intézmények állnak. Ha ki is vonul valamelyik bank az rendezett körülmények között, a megtakarítások továbbvitele, átvállalása mellett fog megtörténni. És sajnos szűntek már meg biztosítók is.

V. Melyik megtakarítási formát válaszd?

Az egyes megtakarítási formák között jelentős eltérések vannak. Az hogy melyik terméket válaszd, esetleg kombináld-e azokat több dologtól is függ. Így többek között attól, hogy

  • mennyi időd van még hátra a nyugdíjig
  • mekkora pénzt tudsz havonta félretenni
  • milyen a megtakarítási magatartásod, szokásod
  • milyen a kockázatvállalási hajlandóságod.

Az adókedvezmény mértékek között nincs szignifikáns különbség, illetve a három megtakarítási formát kombinálva maximum évi 280.000 Ft adójóváírás érhetsz el.

A költségelőnyök inkább az önkéntes nyugdíjpénztár, illetve főleg a NYESZ felé húznak, de a biztosításoknál is találhatsz elfogadható költségű módozat. A TKM maximum bevezetése pedig – nagyon helyesen – korlátozta a nagyon drága termékek értékesíthetőségét. Aki 2014. július 1-e előtt vásárolt nyugdíjbiztosítást, az 10% feletti TKM-el is találkozhatott. Csendben jegyzem meg, a többi unit-linked biztosításnál jelenleg sincs maximalizálva a TKM és továbbra is találkozhatsz ilyennel.

Önkéntes nyugdíjpénztárnál a befektetési lehetőségeid korlátozottabbak, de cserébe nem kell a megtakarítási portfolióddal foglalkozni, azt elvégzi a pénztár helyetted. Míg a NYESZ-nél és a unit-linked termékeknél rugalmasabbak a lehetőségek, de pont e miatt jobban el kell mélyedni benne.

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!

Legfontosabb tudnivalók a pénzügyekről egyszerűen. A pénz, a hitel, a megtakarítás és a biztosítás használati útmutatója.

error: Content is protected !!