Mi az? Keveset foglalkozunk vele, pedig sokat profitálhatunk általa?

Pénzügyi ismeretek tanulása, pénzügyi ismeretek oktatásaA válasz a pénzügyi ismeretek!


Miért érdemes a pénzügyeiddel, illetve a pénzügyi termékek helyes használatával foglalkoznod?

A pénzügyi ismeretek, a pénzügyi termékek megismerését, a pénzügyi oktatás fontosságát zászlajára tűző honlap lévén az első és talán a legfontosabb annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy miért érdemes a pénzügyeiddel foglalkoznod?

Mivel szinte minden héten olvashatunk róla, így már majdnem mindenki tisztában van azzal, hogy a pénzügyi ismeretek terén nem állunk jól és szükség lenne a helyzet megváltoztatására. Ha nem találkoztál ilyen cikkekkel, akkor a Pénzvilága tanulmányban találsz egy írást ebben a témában (Kattints ide: Induló lépések a pénzügyi ismeretek megszerzéséhez).

Szerintem azzal sem vitatkozik senki, hogy a pénzügyi ismeretek oktatása valamilyen módon be kell, hogy épüljön az oktatási rendszerbe. Abban viszont már egyáltalán nem vagyok biztos, hogy mindenki ugyanazt érti-e a pénzügyi ismeretek alatt, és hogy mindenki tudja-e, miben segíthetnek a pénzügyi termékek.

A legtöbb ember számára a pénzügyi ismeretek nem jelentenek többet egy elméleti tudománynál. Sokan bonyolultnak, feleslegesnek és unalmasnak tartják. Ami többek között a pénzügyi intézményrendszerről, a kereskedelmi bankokról, a központi bankról, a kétszintű bankrendszerről szól. Arról, hogy mi a kockázat, mi a hozam, illetve milyen pénzügyi termékek léteznek, hogyan működnek. Hogyan gazdálkodnak a vállalatok, hogyan kell adózni és könyvelni. És természetesen még sorolhatnánk tovább a rengeteg pénzügyi alapfogalmat.

A pénzügyek azonban nem egy elméleti tudomány, hanem gyakorlatias és igenis átültethető a mindennapi életedbe. Amikor pénzügyi oktatásról beszélek, akkor arra gondolok, hogy milyen problémák megoldására, milyen célok megvalósítására és hogyan használd helyesen a pénzügyi termékeket. A hitelt, a megtakarítást, a biztosítást. Ez pedig egész egyszerűen megkönnyíti és kiszámíthatóbbá teszi az életed.

A pénzügyi ismeretek fejlesztése ugyanolyan, mint az egészséged megőrzése, a betegségek megelőzése. Ha idejében teszel érte, akkor elkerülhetsz bizonyos kockázatokat, illetve felkészülhetsz nem várt vagy később bekövetkező eseményekre egyaránt. Azaz egy váratlan kiadásra, egy sajnálatos betegségre, vagy egy hitelfelvételre, a nyugdíjra, lakásvásárlásra és a gyermeked taníttatására is.

Amikor viszont már megtörténik a baj – például adósságcsapdába kerülsz, vagy nyugdíjas leszel, de kevés a nyugdíjad -, már csak tüneti kezelésre van lehetőséged. A probléma kezelése hosszú időbe fog telni és lehet, hogy fájdalmas is lesz. Az egészségeddel is hasonló cipőben jársz. Ha beteg leszel, előfordulhat hogy már nem tudsz mit tenni. Tüneti kezelésként gyógyszert kapsz, megműtenek. Vagy meggyógyulsz, vagy sem. Pedig ha előtte odafigyeltél volna, akkor lehet, hogy elkerülhetted volna.


Miért nem oktatják a pénzügyi ismereteket?

Biztosan nem gondolkodtál még azon, hogy a piaci szereplők

  • miért nem oktatják széleskörűen a pénzügyi ismereteket?
  • miért nem oktatják a pénzügyi termékek helyes használatát? 
  • miért nem azt a pénzügyi terméket ajánlják, ami a problémádra a legmegfelelőbb?

Pedig sokan egyetértenek a pénzügyi oktatás fontosságával.

A válasz szerintem egyszerű. De előtte engedj meg egy kérdést.

Szerinted kinek fűződik a legnagyobb érdeke ahhoz, hogy otthonosan mozogj a pénzügyeidben? Szerintem csak Neked!

Rövid távon a piaci szereplőknek nem igazán érdekük a pénzügyi oktatást a szavakon túl is támogatni. Rövid távon egész egyszerűen nem éri meg időt és pénzt szánniuk arra, hogy Téged fejlesszenek. Eladni szeretnének és nem oktatni. Folyamatosan értékesítési nyomásban élnek. Természetesen vannak azért üdítő kivételek, akik fontosank érzik és látják a társadalom pénzügyi oktatásából származó hosszú távú előnyöket. De ők sem érintik a társadalom széles rétegét és főleg nem az aktív lakosságot, akik mindennap használják a különféle pénzügyi termékeket.

A bevétel, a profit, a jutalék a termékek értékesítéséből jön. Minél drágább egy termék, általában annál több rajta a bevétel, a jutalék. Ha ezt tisztán látnád, akkor lehet, nem vennéd meg az adott terméket. Minél nagyobb a pénzügyi tudatlanság annál több mindent, annál drágábban és annál könnyebben lehet eladni. Senki sem szereti a fejőstehenet levágni.

Ha lenne hatékony pénzügyi oktatás, akkor az emberek automatikusan tudnák, hogy a különböző problémák megoldásához milyen pénzügyi termékek közül választhatnak. Melyek ezek a lehetőségek. Tudnák, melyik pénzügyi termék mire való. Mik a kockázatok és mekkorák a költségek. És nem utolsó sorban összehasonlítanák az egyes bankok, biztosítók ajánlatait is, mielőtt döntenek.


Hogyan profitálhatsz a pénzügyi ismeretek, a pénzügyi termékek helyes használatának elsajátításából?

A pénzügyi ismeretek és a pénzügyi termékek használatának megismerése a Te érdeked! Hiszen számos módon profitálhatsz belőle:

  • Magasabb hozamot érhetsz el a befektetéseden

  • Olcsóbb lehet a hiteled

  • Alacsonyabbak lehetnek a pénzügyi költségeid

  • Felkészülhetsz a váratlan és a biztosan bekövetkező eseményekre egyaránt

És még sok ilyen példát említhetnék.

A pénzügyi tudatlanságnak igenis extra költsége van, melyet azzal tudsz a leginkább csökkenteni, ha fejleszted a pénzügyi ismereteidet, megismered a pénzügyi termékek helyes használatát.

A honlapon (Kattints ide: Pénzügyi oktatás – miért tanulj pénzügyi ismereteket) és a hírleveleinkben (Kattints ide: Induló lépések a pénzügyi ismeretek megszerzéséhez) egyaránt találhatsz rá ötleteket, hogy mire érdemes odafigyelned és hogyan képezheted magad.

 Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!