Mi a különbség a pénzügyi tanácsadó és az ügynök között?

ügynökTalálkoztál már pénzügyi tanácsadóval? Tudod kik azok pénzügyi tanácsadók? Miért fontos ez számodra?

Tekintsük át röviden a pénzügyi közvetítők szövevényes világát.

1. Pénzügyi tanácsadó nem ugyanaz mint az ügynök

Olyan jól hangzik a pénzügyi tanácsadó szó. Bennem valamilyen tudást feltételez, hiszen elvileg az ad tanácsot, aki ért is hozzá. A pénzügyi tanácsadó szó bizalmat ébreszt az emberekben.

Mi lennél inkább? Ügynök, vagy pénzügyi tanácsadó? Kitől vásárolnál inkább? A tanácsadó szerintem sokkal jobban hangzik, mint az ügynök. Az ügynökkel inkább az értékesítést és a rámenősséget azonosítják az emberek.

Pedig ez csak játék a szavakkal. Hiszen a legtöbb esetben a pénzügyi tanácsadók és a nyugdíj tanácsadók mögött is ügynökök vannak. Ugyanazokról az értékesítőkről van szó. A tartalom ugyanaz, csak a csomagolás más.

Biztosítási ügynökök, hitelközvetítő ügynökök, lakástakarékpénztárt értékesítő ügynökök. Aki pénzügyi terméket értékesít, előszeretettel használja a pénzügyi tanácsadó szót.

Alapvetően nincs is ezzel baj, még akkor sem, ha a pénzügyi tanácsadás alatt – legalábbis nyugaton – nem ezt értik. Az elnevezéseknél sokkal fontosabb, hogy legyen egy jól működő pénzügyi közvetítő rendszer és az abban részt vevők szakmailag felkészültek legyenek. Az emberek érdekeit képviseljék és ne a saját pénztárcájukat.

A pénzügyi közvetítőrendszer feladata, hogy a pénzügyi termékeket eljuttassa az ügyfelekhez. Sok ember nem veszi a fáradtságot, hogy foglalkozzon a pénzügyeivel. Márpedig az ügynökök megtalálják a módját, hogy eljussanak hozzájuk. Mégha drágább termékeket is vásárolnak – hiszen az ügynök jutalékát, díjazását valakinek meg kell fizetnie -, legalább gondoskodnak magukról. Ez az ára annak, ha nem vesszük a fáradtságot, hogy foglalkozzunk a pénzügyeinkkel.

2. Ki a pénzügyi tanácsadó?

A nagykönyvben megírt, klasszikus pénzügyi tanácsadás arról szól, hogy a tanácsadó először megismeri az élethelyzetedet, felméri az igényeidet. Ez alapján fog különböző pénzügyi szolgáltatásokat, pénzügyi lehetőségeket megmutatni. Nem egyet, hanem számost. Megmutatja a költségeket és elemzi a kockázatokat. Pénzügyi tervet készít, ami olyan, mint egy térkép. Végig kíséri az életedet. Nemcsak a jelenre, de a jövőre is koncentrál. Az életed minden, pénzügyekkel kapcsolatos területét érinti. Hitelek, megtakarítások, befektetések, bankszámlahasználat…. Gyermek, lakás, nyugdíj, egészség …. Áttekinti a pénzügyi termékeid költségeit, javaslatokat tesz, hogyan tudnál esetleg csökkenteni rajtuk.

2.1. A pénzügyi tanácsadó a Te érdekeidet képviseli.

Nem az az elsődleges célja, hogy eladjon valamit. Ha orvoshoz mész ott sem akarnak mindenáron megműteni, nem akarják a fogadat kihúzni. Az a céljuk, hogy egészséges legyél! A pénzügyi tanácsadó célja pedig az, hogy a pénzügyeid legyenek egyensúlyban. A pénzügyi termékeid illeszkedjenek a céljaidhoz, terveidhez, mindennapjaidhoz.

A pénzügyi tanácsadás legalább annyira pénzügyi tervezés, mint tanácsadás!

2.2. Pénzügyi tanácsadó szakmai tudása

A pénzügyi tanácsadás azt is feltételezi, hogy a pénzügyi tanácsadó széleskörűen ismeri a pénzügyi termékeket. A hiteleket, a megtakarítási formákat, a befektetéseket, számlákat, biztosításokat. Nem csak egy bank, nemcsak egy biztosító termékét és nem csak egyfajta típusú terméket. A piac teljes termékpalettáját ismeri. Tudja, melyik befektetés mikor teljesít jól és mikor nem érdemes foglalkozni vele. Független a bankoktól, a biztosítóktól. A legjobb ár értékű pénzügyi termékeket keresi és nem a legnagyobb jutalék kifizetéssel kecsegtetőket.

A pénzügyi tanácsadó csak javaslatokat tesz, de a végén Te döntesz. Ennek azonban ára van. Ez a pénzügyi tanácsadás díja.

A hogyan legyél gazdag? Milliókat 90 nap alatt típusú ígéretek nem éppen a pénzügyi tanácsadás témájához tartoznak.

Ha biztosítási ügynökkel, lakástakarékpénztár értékesítésével, hitelközvetítéssel (itt találhatsz róluk részletesen) foglalkozó ügynökkel találkozol, ők biztosan el szeretnének adni Neked valamit. Annak a biztosítónak, annak a banknak, annak a lakástakarékpénztárnak a termékét, akivel kapcsolatban állnak. Az értékesítés során nem a kockázat és nem a költségek hangsúlyozása lesz az elsődleges. Az pedig, hogy mennyit fogsz elérni a befektetéseden csak rajtad fog múlni.

3. Mi a helyzet a pénzügyi tanácsadással Magyarországon ?

Magyarországon a pénzügyi tanácsadás legtöbbször egy tanácsadásba burkolt értékesítésről szól. Nyugdíj, egészség, gyermek, megtakarítás. Népszerű témák és problémák. Megoldásként általában valamilyen életbiztosítási termék fog előkerülni. Pedig számos más termék is megfelelő lehetne. Betét, megtakarítási program, befektetési program, megtakarítási számla, befektetési alap, önkéntes-nyugdíjpénztár, NYESZ. Ilyenekről nem sokat fogsz hallani.

Tudod miért alakult így? Mert az emberek nem akarnak a független, pusztán az ő érdekeiket képviselő pénzügyi tanácsadásért fizetni. Inkább rábízzák magukat egy ügynökre és esetleg megvesznek egy drágább terméket. Tényleges pénzügyi tanácsadásért viszont nem fizetnek. Pedig a többszörösét is megtakaríthatnák a pénzügyi tanácsadás díjánál.

A pénzügyi tanácsadáshoz a bankok állnak a legközelebb. Tudod miért? Mert a pénzügyi termékek széles körével rendelkeznek. Képesek termékportfolióban gondolkodni, képesek az igényeidnek megfelelő terméket nyújtani. Nem egyet, nem kettőt. Amennyiben értesz hozzá, akkor összeállíthatod a pénzügyi termékeid körét. A bankoknál a függetlenség nem teljesül! Hiszen kizárólag a saját, illetve a bankkal szerződésben álló pénzügyi intézmények (biztosítók, lakástakarékpénztárak, befektetési alapkezelők) termékeit fogják ajánlani. Azok közül is inkább azokat, amiken többet keresnek. A bank is az értékesítésről szól. A pénzügyi tanácsadásért ott sem kell fizetni, így a profit az eladott terméken keresztül képződik.

Hasonló a helyzet a befektetési szolgáltatókkal is. Nem árulnak teljes pénzügyi termékportfoliót. Befektetéseket értékesítenek. Befektetési alapokat, részvényeket, kötvényeket. Számodra a hívó szó a minél nagyobb hozam lesz. Specializált intézményekről lévén szó, az ő szakmai hozzáértésükben jobban bízhatsz, mint egy ügynök befektetési tanácsaiban. Követik, elemzik a piaci mozgásokat, piaci információkat. 

És ne menjünk el az interneten található, online ”pénzügyi tanácsadók”, ”pénzügyi szakértők” népes tábora mellett sem.

  • Sikeres üzleti vállalkozás elindítása,
  • Sikeres online üzletépítés,
  • Pénzkeresés az interneten,
  • Passzív jövedelemszerzés,
  • Mindenki által elérhető gazdagság,
  • Milliós tőzsdei és deviza stratégiák,
  • Milliót érő megtakarítási tippek,
  • Spórolási szokások a mindennapokban,
  • Gyermeked pénzügyeinek fejlesztése.

Minden megtalálható a palettán. Van, akinél egyszerre több is. Az emberek legnagyobb vágyaira kínálnak megoldásokat. A gazdagságra, a sikerre. Pénzügyi vállalkozók ők, de nem pénzügyi tanácsadók.

4. Pénzügyi tanácsadói szakma jövője Magyarországon?

Magyarországon akkor alakulhatna ki egy egészséges, szakmailag felkészült pénzügyi tanácsadói szakma, ha az emberek felismernék annak hasznosságát és hajlandók lennének megfizetni az árát. Amely egyébként többszörösen megtérülne számukra időben és pénzben egyaránt.

Addig értékesítőkkel fognak találkozni, akik pusztán az eladott termékek után képződő jutalékból tudják fenntartani magukat. És addig marad az önképzés és a pénzügyi ismeretek minél alaposabb elsajátítása, hogy magad is ki tudd szűrni az értékes pénzügyi termékeket a selejtből.

Mi sem valljuk magunkat pénzügyi tanácsadónak. Hiába vagyunk függetlenek és hiába nem a pénzügyi termékek értékesítése az elsődleges célunk. A pénzügyi oktatási anyagainkon keresztül a pénzügyi ismereteidet szeretnénk bővíteni. Elsődleges célunk a pénzügyi oktatás és a pénzügyi szemléleted fejlesztése!

Olvashatod a honlapunkat, feliratkozhatsz a hírlevelünkre és vásárolhatsz szolgáltatásokat is Tőlünk.

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!