Rendszeres megtakarítás: Hogyan kezdj hozzá?

Fontos a rendszeres megtakarítás!Gondoltad volna, hogy Magyarországon mindössze 15% a banki megtakarítással rendelkezők aránya? 

Hogyan lehetséges ez? Többek között erről is szólnak ennek a résznek az írásai.

Megtakarítás és megtakarítás között rengeteg a különbség. Az első talán az, hogy rendszeres vagy egyösszegű megtakarításról beszélünk. Vagy van már valamennyi pénzed és azt szeretnéd befektetni, vagy nincs, és most szeretnéd összegyűjteni. Ebben a részben ez utóbbiról, a rendszeres megtakarításról lesz szó.

Szerinted melyik a jobb döntés?

a.) Rendszeresen megtakarítani valamire úgy, hogy nem érsz el rajta elfogadható hozamot. Esetleg a végére még kevesebb is lesz a pénzed a befizetettnél?

b.) Vagy inkább ne is takaríts meg?

Szerintem sokkal jobb 5-10 év múlva egy nagyobb összeggel rendelkezned, mintha semmi pénzed nem lenne. Jobb egy biztonsági tartalékot magad mögött tudni, mint folyamatosan aggódni a holnap miatt.

Az első és egyben a legfontosabb lépés az elhatározás, hogy elkezdj rendszeresen félretenni. Akár kisebb összegekkel kezdve, majd azt a lehetőségeidtől függően tovább növelve. Ha ezt meg tudod tenni, nagyon nagy lépést teszel a jövőd biztonsága, későbbi lehetőségeid kiterjesztése érdekében.

Tudom, nem könnyű, mert számos lemondással járhat a megszokott életszínvonaladhoz képest. Sőt nem is jelentkeznek azonnal a ”sikerek”, de a hosszú távú előnyök érdekében érdemes meghoznod az áldozatot.

Fontos, de szerintem egy átlagos megtakarító számára csak a harmadik helyen kell szerepeljen az, hogy megtalálásra kerüljön a legmagasabb hozamot biztosító termék. Már csak azért is, mert más és más az egyes megtakarítások kockázati szintje. Elérhetsz magasabb hozamot, de kérdés, milyen áron? Tudod-e egyáltalán mit kockáztatsz?

Nem beszélve arról, hogy szinte lehetetlen minden egyes bank megtakarítási termékének a kondícióját ismerni, folyamatosan követni. Fontosabb az, ha az egyes megtakarítási formákat, és azok működését, jellemzőjét ismered. Ez alapján pedig már ki tudod választani a célodnak leginkább megfelelőt, még akkor is, ha esetleg nem lesz a hozamában, illetve kondíciójában a legkedvezőbb.

A második lépés tehát az, hogy járj el körültekintően és legyél tisztában azzal, hogy melyik megtakarítás mire való és melyek az esetleges kockázatai.

Egy rosszul kiválasztott megtakarítással nagyon mellényúlhatsz, ha az nincs összhangban a céloddal. Mert szúnyogra sem lövünk puskával….

Ezért célszerű egy kicsit elmerülnöd a pénz világában és nemcsak szimplán rábízni valakire magad.

A második és harmadik lépésre találsz segítséget ezen a honlapon. De az első lépés mindig rajtad múlik!

Hacsak nem örökölsz, vagy nyersz valamilyen szerencsejátékon, a nagyobb vagyonok alapjai mindig a rendszeres megtakarításokból képződnek.

1. rész: Mit mutatnak a kutatások? (Kattints ide)

2. rész: Milyen megtakarítási formát válassz? (Kattints ide)

3. rész: Megtakarítás váratlan kiadásokra (Kattints ide)

4. rész: Megtakarítási program: biztonsági tartalék gyűjtéséhez (Kattints ide)

Légy pozitív! Fejleszd és érezd jól magad!

Legfontosabb tudnivalók a pénzügyekről egyszerűen. A pénz, a hitel, a megtakarítás és a biztosítás használati útmutatója.

error: Content is protected !!